Připravujeme jahodník na zimu. Důležitá je pravidelná zálivka a živiny

Stačí trocha péče navíc na podzim a příští sezonu budete mít bohatou úrodu

Jednou z oblíbených užitkových porostů v zahradách jsou jahodníky. Na počátku léta dávají sladkou úrodu, z níž je možné připravovat marmelády a džemy nebo ji přímo zkonzumovat. Jakmile však jahodníky odplodí, měl by se každý zahrádkář zaměřit na jejich následnou péči, aby byly jahodníky v kondici připravené na další sezonu. Co je třeba udělat po sklizni?

reklama

Nejlépe plodí jahodníky mladé, tedy jednoleté až dvouleté rostliny. Jestliže máte na své zahradě starší jahodníky, jsou více náchylnější k nemocem a napadení škůdci. Vždy po sklizni je nutné jahodníky vyplít, okopat a odřezat přebytečné šlahouny, které by jinak oslabovaly rostliny.

Zároveň si můžete odebrat a zasadit ty mladé rostliny, které jsou nejblíže k mateřské rostlině. Tyto budou nejkvalitnější. Tímto způsobem lze jahodníkový záhon omladit, přičemž byste měli vyměnit asi jednu čtvrtinu plochy. Jahodníky vyžadují lehkou půdu s mírně kyselou reakcí, proto neváhejte do záhonu přidat také rašelinu.

Zkrácení porostu

Jahodník je také nutné po sklizni úrody zbavit starých a uschlých listů a všech rostlin, jež vykazují stopy nemocí nebo plísní. Pokud chcete jahodník sežnout, nemělo by to být na méně než 5 až 6 cm, abyste nepoškodili srdéčko rostliny.

Jen tak bude moci jahodník do zimy ještě obrůst novými listy. Vzhledem k tomu, že nové pupeny na další růstovou sezonu nasazují jahodníky od poloviny září do poloviny října, je třeba si pospíšit se sestříháním jahodníku. Sežnout byste neměli stáleplodící jahodníky a ty, které jste nasadili letošním rokem, protože by do nástupu zimního období nestihly nasadit listy a hrozilo by jim umrznutí.

Dostatečná zálivka

Jahodníky jsou poměrné citlivé na zálivku. Když na ni zapomeneme a podzim bývá v současné době suchý s minimem dešťových srážek, může se stát, že jahodníky v zimě vymrznou, protože jejich kořeny jsou poměrně mělké. Myslete tedy na časté zalévání a nenechte rostliny jahodníků strádat nedostatkem vody. Odměnou vám bude bohatá úroda příštím rokem. 

Jahodníkům prospívá na podzim hnojení

Během podzimu nezapomínejte jahodníkům dodat potřebné množství živin v podobě hnojiva. Zvlášť vhodné je použít to s draslíkem, vápníkem a fosforem, které obsahuje také zahrádkáři oblíbený Cererit. Ten patří mezi nejpoužívanější průmyslová hnojiva a svědčí také jahodníkům. Přihnojování v podzimní čas má pozitivní vliv na kořenový systém jahodníků, který posílí a lépe odolává zimě. 

Choroby a škůdci

Velmi často se na jahodnících objevuje bílá skvrnitost. Jedná se o drobné skvrny s fialovým okrajem a bílým středem. Často pomáhá sežnout po sklizni porosty a postříkat vhodným fungicidem - například Kuprikolem. 

Jak správně zazimovat jahodníky?

Pro zimní období si přichystejte patřičné množství chvojí, jímž přikryjete hlavně mladé jahodníky, a to i stáleplodících odrůd. Další možností, jak ochránit porost před zimním chladem, je navozit do řádků mezi jednotlivými rostlinami zahradní kompost. Máte-li na záhoně slabé nebo méně odolné odrůdy jahodníků, zkuste je na zimu přikrýt netkanou textilií.

reklama
#hnojivo #hobby #zálivka #živiny #jahodník

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.