Proč sedí Švejk na náměstí a jak to souvisí s drogistou Vaňkem z Kralup?

Po dvou letech se to povedlo! Socha stojí.
facebook Kralupy nad Vltavou
Zobrazit fotogalerii (6)
Po dvou letech se to povedlo! Socha stojí.

Velká věc se podařila malému spolku na kralupském náměstí. Po dvou letech úsilí se vybralo dost peněz na sochu Švejka, který spolu s drogistou Vaňkem k městu neodmyslitelně patří. Jak to s nimi vlastně bylo, kde se ti dva potkali a co je spojovalo? 

reklama

O instalaci sochy se snažil spolek s trefným názvem "Pro instalaci sochy Švejka" po celé dva roky. Jejich aktivita teď konečně došla do zdárného konce a socha byla na náměstí slavnostně odhalena. Má do města přitáhnout více turistů. 

Spolek pro instalaci sochy Švejka v Kralupech byl založen v březnu roku 2014, už v dubnu pak rada města založila veřejnou sbírku.

"Hašek se seznámil s drogistou Vaňkem v roce 1915 ve vojenském sběrném táboře. Hašek psal denně a protože i Vaněk měl literární sklony a psal, nejspíše je právě tato záliba spojila," myslí si mluvčí Kralup Aleš Levý. 

Slavný spisovatel se tedy inspiroval Vaňkem a umístil jeho postavu do děje knihy o dobrém vojákovi Švejkovi, celkem se tam objeví hned sedmkrát. Nejznámější je přitom scéna, kdy tato postava říká vojákovi: "Já jsem ňákej drogista Vaněk z Kralup." Jan Vaněk měl přitom drogerii na náměstí a na stejném místě funguje dodnes, i když už pochopitelně s jiným majitelem. Právě toho bylo využito při hledání místa pro sochu, na které Švejk a pes čekají právě před tímto obchodem.

Autorem sochy notoricky známého vojáka je Albert Králiček z Nové Paky. Jeho Švejk má přitom tvář filmového hrdiny, kterého ztvárnil Rudolf Hrušínský. Na klíně má krásného knírače. 

Cílem projektu je podpořit kralupský patriotismus a přispět originálním prvkem k probíhající revitalizaci centra města a zatraktivnit tak Kralupy pro návštěvníky. "Myslím, že to určitě funguje. Na odhalení byla spousta lidí a i teď kolem lavičky stále někdo běhá a fotí se. Máme z toho radost a jsme přesvědčeni, že to přitáhne více turistů," pochvaluje si Levý. 

Město navíc podporuje turisty i speciálním projektem Tripper. Jde o hru pro lidi, kteří si přejí poznávat město neobvyklým způsobem. Jednoduše si na infocentru koupíte za 70 korun brožurku s návodem jak hrát a pak chodíte po městě po zajímavých místech, kde plníte úkoly a soutěžíte. Tripper vše kontroluje a nakonec vás v případě úspěchu odmění. Hlavní cenou jsou turistické známky z limitovné edice, o které je velký zájem. Hra je přitom v jedné zábavné příběhové ose, takže baví celé rodiny.  

reklama
#sbírka #drogista #město #Vaněk #dary #spolek #Švejk #turisti #socha #Hašek #turistický ruch

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.