První transplantace dělohy v Česku proběhla v IKEMu

Hlavní operatér Jiří Froněk označil výkon za nesmírně náročný

Šestnáct hodin trvala operace, během které byla děloha transplantována od matky její dceři. Nyní se připravuje dalších dvacet výkonů a po Švédsku jde o druhou studii svého druhu.

reklama

První transplantaci dělohy v České republice podstoupila paní Marta (53 let) jako dárkyně a její dcera Jana (30 let) jako příjemce. Paní Jana je vdaná, ale kvůli vrozené vadě se narodila bez dělohy a po úspěšném zákroku říká: "Pro mne je to super možnost, že budu moct mít s manželem vlastní miminko."  O svém problému se poprvé dozvěděla v šestnácti letech. Její teta, která je gynekoložka, jí později poradila možnost transplantace.

Operační tým Jiřího Froňka z IKEM a Romana Chmela z FN Motol provedl 30. dubna 2016 výkon za šestnáct hodin. Byla to teprve 11. transplantace dělohy od žijící dárkyně na světě. „Nejprve jsme provedli odběr dělohy od žijící dárkyně – matky, poté následovalo promytí dělohy konzervačním roztokem a úpravy před transplantací. Ve třetí fázi jsme provedli samotnou transplantaci," popisuje zákrok operatér a přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk. Odběr dělohy je velmi náročný, protože probíhá v omezeném prostoru pánve. "Děloha má velmi malé, předchozími porody změněné cévy. Hovoříme o tepnách průměru 1 milimetru a žilách maximálně 2-3x větších,“ uvedl Jiří Froněk.

Přípravy trvaly 4 roky. Pro záměr první operace svého druhu u nás oslovili odborníci 100 pacientek. Chtějí v blízké budoucnosti operovat dalších dvacet pacientek, z toho deset dárkyň bude žijících a deset zemřelých. „Po švédské studii, kde bylo transplantováno celkem 9 žen, se jedná o teprve druhou studii na světě," uvedl ředitel IKEM Aleš Herman. Operace se účastnili také dva lékaři ze Švédska a jako pozorovatelé dva z USA. 

Dárkyně byla z hospitalizace propuštěna po šesti dnech a její dcera po deseti dnech, nyní je čeká ambulantní léčba. „Budeme kontrolovat postup hojení, prokrvení dělohy a také léky na potlačení imunity. Část léků postupně vysadíme tak, abychom mohli za 9-12 měsíců přistoupit k umělému oplodnění," říká přednosta gynekologickoporodnické kliniky v Motole Roman Chmel. 

Podmínkou transplantace dělohy je odběr vlastních vajíček a jejich oplození manželovými spermiemi. Ebrya jsou zamražena a použijí se pro umělé otěhotnění. Rodí se v tomto případě císařským řezem. Po transplantaci dělohy by měly být ženy schopné porodit jedno až dvě zdravé děti. Poté je děloha odstraněna a jedná se tak o dočasnou transplantaci.  

Videozáznam z transplantace dělohy v IKEM

reklama
#transplantace #děloha #IKEM #těhotenství

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.