Rybí tuk snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. To ale zdaleka není vše, tvrdí experti
Olej z ryb nám pomáhá získat dostatek omega-3 mastných kyselin, které mohou často v naší stravě chybět. Tyto tuky jsou pro nás nesmírně důležité a tvoří téměř třetinu rybího oleje. Pomáhají nám vyvarovat se rizika vzniku onemocnění, ohrožujících život.
Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro naše zdraví velmi důležité. Pokud ve vaší stravě chybí větší množství tučných ryb, je pro vás tento doplněk stravy ideální volbou.
Rybí olej
Obvykle pochází z tkáně ryb, které obsahují vyšší procento tuku, jako jsou mimo jiné tuňák, ančovičky a makrela.
Světová zdravotnická organizace (WHO) na svém webu uvádí, že ideální je zařadit ryby do našeho jídelníčku každý týden jednou nebo dvakrát.
Důvodem tohoto doporučení je zejména to, že omega-3 mastné kyseliny mají na naše zdraví celou řadu pozitivních účinků.
Omega-3 mastné kyseliny odsahují hned několik důležitých vitamínů, patří mezi ně mimo jiné i vitamín D. Tento vitamín je velmi důležité zařadit do našeho jídelníčku zejména v zimních měsících, jelikož se nám nedostává tolik slunečních paprsků, řada lidí tak může trpět jeho nedostatkem.
Je důležité si uvědomit, že typ omega-3 nacházející se v rybím tuku není totožný s omega-3 nacházejícími se v rostlinných zdrojích. Tento druh tuků pocházející z ryb má totiž na naše zdraví mnohem větší pozitivní vliv než ten rostlinný.
Zdravé srdce
Kardiovaskulární onemocnění jsou velmi nebezpečná, srdeční onemocnění jsou totiž nejčastější příčinou úmrtí, jak uvádí světová zdravotní organizace.
Studie ukazují, že lidé, kteří do své stravy zařadili velké množství ryb, mají mnohem nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Konzumace ryb a látek které obsahují má totiž na naše kardiovaskulární zdraví hned několik pozitivních účinků.
Výhody rybího oleje na naše zdraví zahrnují:
- Cholesterol: Rybí olej nám může pomoci hladinu toho typu cholesterolu (HDL), který je pro naše tělo přínosný. Potvrzuje to hned několik výzkumů.
- Tvrdnutí tepen: Dále také může zabránit ztvrdnutí tepen, působí totiž proti plaku, který se na nich usazuje, jak potvrzují studie.
- Arytmie: Vědci dokázali, že u některých lidí trpících nepravidelným srdečním rytmem může rybí olej dokonce předejít infarktu.
- Triglyceridy: Může významě snížit hladinu nebezpečných tuků (triglyceridů) v krvi, dokazují to studie.
- Krevní tlak: Výzkumy poukazují na to, že i v malých dávkách pomáhá snižovat krevní tlak u lidí s jeho zvýšenou hladinou.
Zdroj: Healthline
KAM DÁL: Rakovina slinivky: Mezi její příznaky patří zcela běžné zažívací problémy.