Spáleniny od sluníčka: Jak si rychle a levně ulevit?

S bolestivými spáleninami od sluníčka vám pomohou mimo jiné i ovesné vločky
Foto: Depositphotos
S bolestivými spáleninami od sluníčka vám pomohou mimo jiné i ovesné vločky
zajímavost

Popáleniny od sluníčka potkaly v letních měsících asi každého z nás. Dokonce i přes důslednou aplikaci krému s ochranným faktorem, nošení klobouku a další preventivní opatření nás nepříjemné spálení kůže zkrátka může potkat. Stačí jen usnout na lehátku a katastrofa je na světě. Co s tím?

reklama

Naštěstí existují způsoby, jak si od spálenin ulevit lehce a levně doma. V letním počasí si o spáleniny od sluníčka koledujete již při vykročení ven ze dveří. Stačí jen zapomenout na čas a pobýt venku na sluníčku déle, než je doporučeno, a domů se vrátíte s pokožkou, které se nemůžete ani dotknout.

Okamžitá a intenzivní bolest, která kůži spálenou od sluníčka doprovází, ale není ten nejhorší možný důsledek tohoto nepříjemného stavu, který vás může potkat. Spáleniny totiž také zvyšují riziko vzniku rakoviny kůže.

Jde o poškození naší pokožky vlivem ultrafialového (UV) záření. Naše pokožka se poté začíná loupat, protože se snaží těchto poškozených buněk zbavit. V tomto případě je mnohem jednodušší nepodceňovat prevenci, než se poté snažit rychle vyléčit spálenou kůži a zbavit se bolesti. Navíc se tak vyhnete zvýšenému riziku vzniku rakoviny kůže.

Tím nejdůležitějším krokem je poctivě si mazat kůži krémem s dostatečně vysokým SPF a při delším pobytu venku ho po každých dvou hodinách aplikovat znovu.

Studená voda

Naštěstí ale existují způsoby, jak spálenou pokožku rychle zklidnit. Tím nejdůležitějším a nejúčinnějším tipem je chlazení daného místa. Pokud jste si spálili větší část těla, je ideální si napustit vanu plnou studené vody a na nějakou dobu se do ní položit. To samé můžete provést i ve studené vodě v jezeře. Rozhodně se ale se spálenou pokožkou nezkoušejte zchladit ve veřejném koupališti plném chlóru, to by mohlo celou situaci ještě zhoršit.

Ovesné vločky

Stačí jen namlít obyčejné ovesné vločky, napustit si studenou vodu do vany a vločky do ní vysypat. V lázni je ideální zůstat po dobu 15-20 minut.

Aloe Vera

Tato rostlina patří k pokojovkám, které je dobré mít vždy po ruce, můžete ji totiž použít na celou řadu kožních problémů, mimo jiné i na spáleniny. Stačí jen ulomit jeden její list, vykrojit či vymačkat z něj průhledný gel a ten poté namazat přímo na začervenalou pokožku.

Heřmánkový čaj

Skvělý na zklidnění je také heřmánek. Stačí z heřmánku udělat výluh, počkat než vychladne, namočit v něm čistý hadřík a ten přiložit na podrážděnou pokožku.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Probouzíte se rozlámaní? Stačí si správně lehnout, pomohou polštáře.

reklama
#praktické rady

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.