Světový den seniorů: Ostrý zrak umožňuje aktivní život i po sedmdesátce

Rozpoznání a včasné léčení očních nemocí je stěžejní pro zachování dobrého zraku i v pokročilém věku
zajímavost

Každoročně si 1. října připomínáme Mezinárodní den seniorů. Ustanoven byl již v roce 1990 a pravdou je, že od té doby se životní styl seniorské populace v mnoha ohledech změnil. Vzrostl počet řidičů nad 65 let, více lidí v tomto věku také pracuje, cestuje, používá informační technologie a věnuje se nejrůznějším koníčkům. Aby mohli lidé žít aktivně i v pokročilém věku, jednou z podmínek je ostrý zrak. Populaci seniorů přitom ohrožuje řada očních onemocnění.

reklama

Zrak je nejdůležitějším lidským smyslem, kterým vnímáme okolo 80 až 90 % okolních vjemů. Proto když je narušen, výrazně to zhoršuje kvalitu života. Seniory však ohrožují některá oční onemocnění, jež mohou jejich vidění zásadně ovlivnit a tím také limitovat mnohé aktivity.

„Zrak je v životě velmi důležitý. Zvlášť jsem si to uvědomil po operaci šedého zákalu, protože najednou nemusím shánět po kapsách nebo po stolech brýle a zjišťovat, kde jsem je zapomněl,“ říká čtyřiasedmdesátiletý Jaroslav Medlík z Brna. V mládí býval úspěšným hokejovým útočníkem a nyní působí jako vedoucí sportovního úseku v HC Kometa Brno. Kromě toho, že je funkcionářem v úspěšném hokejovém klubu, řídí také auto, rád jezdí na chatu nebo do lesa na houby a věnuje se své rodině. Poté, co mu byla zakalená oční čočka během krátkého a bezbolestného zákroku vyměněna za novou, je nadšený, jak se jeho svět „rozjasnil“ a získal ostré kontury. „Když se teď dívám na hokej, i bez brýlí přečtu bez problému jména hráčů. To jsem předtím nepřečetl a je to něco úžasného. Na dálku vidím naprosto luxusně a nemám problém ani se čtením,“ vypráví bývalý profesionální sportovec.

Šedý zákal se dá řešit rychlou ambulantní operací

Šedý zákal neboli katarakta je velmi rozšířené onemocnění, které postihuje především seniory. Operace katarakty je dokonce nejčastěji prováděnou chirurgickou operací na celém světě. Naštěstí roste také povědomí o této chorobě. Podle redakčního průzkumu serveru Žena-in, kterého se zúčastnilo 408 čtenářek nad 60 let, 78 % respondentek vědělo, že šedý zákal postihuje přes 75 % seniorů. Přes 67 % čtenářek také vědělo, že se šedý zákal dá řešit pouze chirurgickým zákrokem, ale pouze přes 7 % vědělo, že tuto operaci hradí zdravotní pojišťovna.

Z veřejného zdravotního pojištění je však hrazena pouze monofokální nitrooční čočka, která zajišťuje ostré vidění jen na jednu vzdálenost, obvykle na dálku, zatímco na čtení pacienti potřebují brýle. Moderní medicína ovšem nabízí za příplatek i prémiové čočky. „Dnes máme k dispozici celou škálu nitroočních čoček. Jsou to čočky jednoohniskové asférické, které napodobují mladou čočku, pak torické, které korigují astigmatismus, což je vada zakřivení rohovky. Díky nim lidé s astigmatismem nemusejí nosit cylindrické dioptrie. Dále existují čočky trifokální, které zcela odstraňují závislost na brýlích – lidé s nimi po operaci vidí jak na dálku a střední vzdálenost, například na počítač, tak i do blízka na čtení. Nebo máme čočky s prodlouženou hloubkou ostrosti vidění, které umožňují vidět na dálku a střední vzdálenost a zajišťují funkční vidění na blízko. Preferují ji hlavně řidiči, protože trifokální čočka je složitější a vyžaduje neuroadaptaci, tedy aby si lidský mozek zvyknul a naučil se s ní dívat. Oproti tomu čočka s prodlouženou hloubkou ostrosti je jednodušší a nemusíte se na ni nijak adaptovat,“ popisuje možnosti doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Dnes tedy mají senioři možnost se zbavit brýlí a vidět „jako zamlada“.

Tichý zabiják zraku zelený zákal

Ačkoliv je šedý zákal nejčastější příčinou slepoty na světě, ve vyspělých zemích se právě díky možnosti rychlého a bezbolestného ambulantního zákroku nemusíme takto černého scénáře obávat. Jsou však i další oční onemocnění, která ohrožují zrak seniorů, a nedají se vyléčit jako katarakta. Patří mezi ně například zelený zákal, často přezdívaný také tichý zabiják zraku. „Říká se mu tak proto, že postupuje plíživě, pacienta nebolí, nemá žádné příznaky. Chronický průběh onemocnění vede až k postupnému výpadku zorného pole a teprve v terminálních stádiích se zhorší vidění. To už je ale pozdě, protože změny jsou nevratné. Proto je nutné glaukom cíleně vyhledávat, aby byl pacient včas diagnostikován, včas zahájená léčba a nemoc nedošla do terminálních stádií,“ upozorňuje docentka Skorkovská.

Nejčastější příčinou slepoty je ve vyspělých zemích věkem podmíněná makulární degenerace

Velmi obávaným onemocněním je u seniorů rovněž věkem podmíněná degenerace žluté skvrny sítnice, jelikož se jedná o onemocnění, které nelze úspěšně vyléčit. V ekonomicky vyspělých zemích je proto věkem podmíněná makulární degenerace nejčastější příčinou slepoty. Chorobu je možné pouze zpomalit a zastavit progresi. „Žlutá skvrna sítnice je místo nejostřejšího vidění. V rozvinutých zemích se lidé dožívají vyššího věku, proto je zde obrovské množství lidí, kteří trpí tímto onemocněním. Projevuje se postupným zhoršováním vidění do blízka. Orientace v prostoru je zachována, protože periferní vidění zůstává, ale tito lidé nemohou například číst, protože choroba vede k velmi nízké zrakové ostrosti,“ uvádí primářka Skorkovská a vysvětluje, proč to tak je: Sítnice je velmi specifický orgán, který má vnitřní a zevní vrstvu.

Vnitřní je vyživována cévami, ale zevní, kde jsou fotoreceptory umožňující vidění, je vyživována jen prosakováním z cévnatky. Ta leží pod sítnicí a ve stárnoucím organismu se sítnice hůře prokrvuje. Když člověk stárne, prokrvení je horší ve všech tkáních těla a na sítnici se tento fakt projeví právě v místě nejostřejšího vidění. Onemocnění lze zavčasu odhalit díky OCT vyšetření, které odborníci doporučují po 45. roce věku preventivně absolvovat každé 2 roky.

Téměř tři čtvrtiny dotázaných seniorů chodí každoročně na prevenci k očnímu lékaři

Rozpoznání a včasné léčení očních nemocí je stěžejní pro zachování dobrého zraku i v pokročilém věku. Proto je důležité nezapomínat na prevenci. „Jsou lidé, kteří na zdraví velmi dbají a navštěvují očního lékaře pravidelně, ale jsou také pacienti, kteří řeknou, že nebyli u očního 20 nebo 25 let,“ podotýká primářka Šárka Skorkovská a dodává, že po 45. roce, kdy se zhoršuje u očí schopnost akomodace a lidé obvykle začínají potřebovat brýle na blízko, je vhodné navštívit lékaře a nechat si provést celkové vyšetření očí.

Podle průzkumu serveru Žena-in 72 % respondentek starších šedesáti let chodí na preventivní prohlídku k očnímu lékaři jednou za rok. Kromě šedého zákalu se u respondentek objevují i další oční vady, nejčastěji krátkozrakost, která trápí přes 63 % z nich. Dalekozrakost zmínilo více než 32 % a mezi dalšími obtížemi se v menším zastoupení objevil také astigmatismus či zelený zákal. Oční vady jim dále způsobují nejvíce problémů při čtení a sledování televize (82,3 %), při řízení auta (53 %) nebo vlastně při veškerém fungování (60,8 %).

Senioři mnohem více řídí, využívají mobilní technologie i pracují

Nároky na dobrý zrak jsou dnes mnohem vyšší, než tomu bylo dříve, a to platí i u seniorů – právě z důvodu, že žijí aktivnějším životem. Využívají moderní technologie, proto je pro ně důležité nejen dobré vidění na dálku, ale také na střední vzdálenost, tedy na počítač, a do blízka. Dle Českého statistického úřadu více než polovina z nich používá internet a třetina internetové bankovnictví. Mobilní telefon v roce 2023 používalo 96 % osob starších 65 let, prudce roste podíl seniorů využívajících smartphony. Senioři používají internet nejčastěji ke čtení zpravodajství, zasílání e-mailů, vyhledávání informací o zboží či službách a vyhledávání informací o zdraví. 

Také počet řidičů-seniorů se zvyšuje – a to i ve velmi pokročilém věku. Dochází k prudkému nárůstu počtu vydaných řidičských průkazů skupiny B osmdesátiletým a starším osobám. Mezi roky 2018 a 2023 se navýšil o 41 % z hodnoty přibližně 96 tisíc na cca 135 tisíc osob. U žen se tento počet dokonce takřka zdvojnásobil. Přitom dobrý zrak je pro bezpečí v dopravě naprosto zásadní.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/svetovy-den-senioru-ostry-zrak-umoznuje-aktivni-zivot-i-po-sedmdesatce--79310
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.