Tenisový a golfový loket? Nebo také počítačové zápěstí?

Přehnali jste to se sportem nebo s prací na zahrádce? Pomáhali jste zedníkovi při omítání zdí na chalupě? A je to tady… Bolesti šlach na vnější či vnitřní straně lokte anebo na spodní straně zápěstí umějí znepříjemnit dovolenou i pár týdnů po ní. 

reklama

Sportovní a pracovní aktivity o dovolené, především u netrénovaných jedinců, mohou být příčinou potíží, kterým se říká tenisový loket, anebo – pokud bolí šlachy na zápěstí – syndrom karpálního kanálu.

Na vině může být i počítač

Toto postižení šlach vzniká nejen při tenisu nebo golfu, ale velmi často při některých pracovních nebo kutilských aktivitách při jednostranném zatížení ruky; nejen při práci s lopatou nebo zednickým náčiním, ale třeba i s myší počítače. Postižené místo bolí nejen při pohybech lokte nebo zápěstí, ale často i v klidu.

Někdy se jako tenisový loket označují všechny bolesti v oblasti kolem lokte, ovšem tyto partie mohou být jen namožené, může tam být natažený sval, a to musí stanovit odborník. Další postupy se pak odvíjejí od stanovení správné diagnózy.

Jak si můžeme pomoci?

Postižená končetina by měla být v klidu; je nezbytné vyvarovat se opakovaných pohybů lokte a zápěstí, a také všech dalších, které pacientovi evidentně nedělají dobře. Proto je nejúčinnější klidový režim, stažení (vhodným pružným obvazem nebo speciální bandáží) oblasti lokte nebo zápěstí, teplými zábaly třeba s pomocí ohřívací lahve, které se dvakrát denně na 5 až 10 minut prostřídají s ledovými obklady (třeba pomocí sáčků s ledem).

Pokud tato opatření nepomohou, nezbývá než navštívit lékaře, nejlépe ortopeda, který doporučí léky, rehabilitační postupy nebo aplikuje do postiženého místa speciální injekce. Existuje i možnost uvolnit bolestivou šlachu chirurgickým zákrokem.

Pokud podobnými potížemi trpíte opakovaně a způsobili jste si je sportovní aktivitou, ověřte si, zda ovládáte správnou techniku (například tenisových nebo golfových úderů).

Poradíme vám

Speciální bandáže – loketní nebo zápěstní bandáž – umožňují ulevit postiženému místu a poskytnou oporu a ochranu zápěstí i lokte.

 

 

 

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/tenisovy-a-golfovy-loket-nebo-take-pocitacove-zapesti-14804
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.