Vánoce na dluh vás mohou dostat do exekuce. Lze se ubránit vánočním půjčkám?

Jak to máte vy, zvládáte Vánoce bez půjček?
Jak to máte vy, zvládáte Vánoce bez půjček?

Mediální masáž a konzumní hodnoty naší společnosti stojí za Vánocemi na dluh. V televizi je nám už od listopadu stále připomínáno, že nejoblíbenější svátky se blíží a že je nutné nakoupit nejmodernější dárky a připravit pořádnou hostinu. Je možné zabránit vánočním půjčkám?

reklama

O tom, zda si sjedná či nesjedná člověk úvěr kvůli dárkům, rozhoduje každý sám. Regulace je v tomto případě nemožná. Sjednat úvěr si může kdokoliv, a to na cokoliv. Nelze diskriminovat žadatele na základě účelu. Řešením by mohlo být stanovení toho, co je lichva. U některých sice najdete nabídku, jako je první půjčka zdarma, jinde ale narazíte na enormně vysoké úroky a ještě vyšší RPSN.

Zastropování cen úvěrů se v Česku neplánuje

Třetina zemí v Evropské unii má zastropovanou cenu úvěru. Avšak ani tento krok nemusí vést k menší zadluženosti. Stanou-li se půjčky pro některou skupinu lidí zcela nedostupné, budou je hledat jinde. U lichvářů. Stanovit nejvyšší možnou výši RPSN tak nemusí být šťastným řešením.

V Česku poměrně dobře zafungovala novela zákona o spotřebitelském úvěru. Ta nastavila jasné hranice. I přesto je ale nutné být na pozoru, úvěroví poskytovatelé jsou vychytralí a hledají nové cesty, jak připravit spotřebitele o peníze. Limitované jsou například sankce, které nesmí přesáhnout polovinu půjčené sumy, avšak o nákladech se v legislativě už nehovoří.

Díky nové legislativě z prosince 2016 se z 800 společností zúžila nabídka jen na 85. Dnes tak mohou zájemci o úvěr vybírat z relativně slušné a odpovědné nabídky, a to ať už je láká půjčka online, nebo osobní vyřízení úvěru na pobočce.

Devět set tisíc lidí se potýká s exekucí

Na Vánoce si půjčují statisíce lidí. Není divu, že některé vánoční půjčka dovede až do exekuce. V současné době je v Česku zhruba 900 tisíc lidí, kteří mají exekuci. V evropském srovnání jsme téměř na chvostu tabulky. Snadno by se tak mohlo nabýt dojmu, že Češi jsou finančně negramotní. Opak je ale pravdou. Je-li kladen velký důraz na ověřování bonity dlužníka, jsou úvěry řádně spláceny. Do exekuce mnohé dostanou především úvěry typu rychlá půjčka, půjčka bez registru, mikropůjčka či půjčka v hotovosti, tedy takové úvěry, které lze získat bez zdlouhavého vyřizování, dokládání příjmů a ověřování registru dlužníků.

Exekuce ale rozhodně nemusí být konečná. Je-li neoprávněná, lze ji zastavit, a to i po jejím ukončení. Podmínkou je, aby byla vedena na základě neplatného exekučního titulu, kterým je rozhodčí nález. Nezákonně vedených exekucí je přes 300 000. Pokud i vy máte podezření na neoprávněné jednání, nechte si poradit v jedné z neziskových organizací a zastavte exekuci zavčasu. 

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/vanoce-na-dluh-vas-mohou-dostat-do-exekuce-lze-se-ubranit-vanocnim-pujckam-45893
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.