Vejce do lednice nepatří. Je to velká chyba, která se může vymstít

Některé potraviny do ledničky zkrátka nepatří, protože ztrácí chuť nebo mění konzistenci. Jiné nám tam zase zbytečně zabírají místo, jelikož ve spoustě domácností chybějí spíže a to je, jak zjistíte níže, velká škoda. K chybám při ukládání potravin nás nabádají přímo i výrobci ledniček, kdy nám předurčí, že máme například ukládat vajíčka do dveří lednice, byť jim to vůbec nesvědčí. Víte proč?

reklama

Vajíčka patří mezi potraviny, které se bez lednice neobejdou. Pokud mají i u vás své místo ve dveřích lednice, určitě jejich uskladnění přehodnoťte. Při otevírání dvířek dochází k častým teplotním změnám a vajíčka se mnohem rychleji kazí.

Určitě si najděte místo i pro dresinky a všechny výrobky obsahující mléko a smetanu, masné výrobky. Pokud si chcete uvolnit místo v lednici, tak můžete vyndat kečup, salsu a podobné omáčky, zavařenou zeleninu, jelikož obsahují ocet, což je konzervant.

Potraviny, které nepatří do lednice

  • Ořechy: Zatímco nižší teploty mohou přispět k ochraně přírodních olejů v ořechách, chlad může výrazně zhoršit jejich chuť. Raději ořechy uskladněte ve vzduchotěsné nádobě někde v temnu.
  • Okurky: Pokud uchováváte okurky v ledničce, nejste rozhodně sami. Není to ale pro ně to nejlepší místo. Po skončení studie Kalifornská univerzita v Davisu dospěla k závěru, že by měly být skladovány při pokojové teplotě kvůli zvodnatění a zšedivění.
  • Med: Je pravda, že med při nižších teplotách sice neztrácí žádnou ze svých blahodárných látek, ale začne krystalizovat a tuhnout a ve výsledku máme plastelínu namísto medu. Nezoufejte, jestliže se vám to už stalo, můžete med opatrně nahřát, maximálně však na 40 stupňů.
  • Cibule: Obsahuje velké množství škrobu, a proto by měla mít své místo v temnu a chladu. Ponecháme-li ji delší čas v lednici, zvodnatí a brzy se zkazí.
  • Olivový olej: Oleje obecně do lednice nepatří. Při studených teplotách dochází k zakalení a částečnému či úplnému ztuhnutí.
  • Brambory: Studené teploty zapříčiní, že bramborový škrob se změní na cukr, což může způsobit změnu barvy a chuti zeleniny. Měly by být uloženy někde v chladu a dobře zakryté.
  • Rajčata: Chlad způsobuje zničení membrán rajčat a ztrátu chuti. Dojde k jejich zvodnatění.
  • Chléb: Stejně jako brambory, molekuly škrobu v chlebu znemožňují použití chladničky. Studená teplota urychluje proces nazvaný "retrogradace" (přirozená chemická reakce), což vede ke stárnutí. Začíná to od okamžiku, kdy chléb opustí pec.

KAM DÁL: Ze zubařů šel vždycky strach: Trhání dásní kleštěmi, havraní lejno na zubního červa až po dentální hygienu.

reklama
#potraviny #lednice #skladování #vejce #chleba #ovoce #podzimní zelenina

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.