Vodní kámen v rychlovarné konvici: Jak ho odstranit lehce a levně?
Usazený vodní kámen v rychlovarné konvici bychom měli odstraňovat pravidelně. V opačném případě totiž nefunguje tak, jak má, a její používání se nám může pořádně prodražit. Naštěstí existují jednoduché tipy a triky, jak na to.
Nejen, že vodní kámen snižuje efektivnost ohřevu vody v konvici, ale také negativně ovlivňuje její chuť. Navíc asi nikdo z nás nechce, aby mu v hrníčku lahodného čaje plavaly kusy vodního kamene, které se uvolnily ze dna konvice. Je tedy nutné ho pravidelně odstraňovat.
Vodní kámen je bílá usazenina, která se běžně vyskytuje mimo jiné i v rychlovarných konvicích nebo kávovarech. Nejvíce se tvoří v místech s tvrdou vodou, ta totiž obsahuje vyšší množství určitých minerálů, které poté vedou k usazování vodního kamene.
Jeho odstranění je ale naštěstí mnohem lehčí, než se zdá, je ale potřeba se mu věnovat pravidelně.
Jak odstranit vodní kámen z rychlovarné konvice
Ideální je k odstranění vodního kamene použít to, co už máte doma. Bude vám k tomu stačit buď citronová šťáva, nebo obyčejný ocet.
- Nejdříve naplňte čtvrtinu konvice směsí vody a šťávy z jednoho citronu nebo vodou a octem v poměru 1:1.
- První nebo druhou směs nechte nejdříve v konvici působit po dobu jedné hodiny.
- Poté směs přiveďte k varu. Směs vody s citronem přiveďte k varu třikrát, směs vody s octem můžete přivést k varu pouze jednou.
- Počkejte, než směs v konvici zchladne, a následně ji několikrát za sebou vypláchněte.
- Naplňte konvici obyčejnou vodou a přiveďte ji k varu. Tento krok zajistí, že další várka vody, kterou v ní uvaříte, nebude mít pachuť citronu či octa.
- Nezapomeňte ani na vyčištění vnější strany konvice vlhkým hadříkem a antibakteriálním čističem.
Ideální je tento postup opakovat minimálně jednou za měsíc. Můžete ho ale opakovat i dvakrát za měsíc nebo jednou za dva měsíce, to záleží na tvrdosti vody v místě, kde žijete.
Tvorbě vodního kamene ale lze i předcházet. Rozhodně nenechávejte v konvici vodu dlouho po tom nebo před tím, co ji přivedete k varu, to totiž tvorbu vodního kamene podporuje.
Zdroj: Harvey Water Softeners
KAM DÁL: Poradíme vám, jak udržet banány žluté a pevné až 20 dní. Je to jednoduché.