Vysoký tlak: Pomohou vám ho snížit určité typy potravin
S vysokou hladinou krevního tlaku neboli hypertenzí má problémy celá řada lidí. Zpočátku sice nevykazuje žádné symptomy, časem ale může vést až k vzniku srdečních chorob a dalších zdravotních potíží. Naštěstí existuje hned několik běžných druhů potravin, které vám se snížením vysokého krevního tlaku pomohou.
Snížení hypertenze můžete docílit nejen komerčními léky, ale také změnami životního stylu a jídelníčku.
Vyvážená a zdravá strava je pro snížení vysokého krevního tlaku naprosto nezbytná. S regulací tohoto nebezpečného stavu nám může pomoci zejména zařazení jídel, která obsahují vysoké množství hořčíku a draslíku.
Citrusy
Mezi potraviny s vysokým obsahem draslíku a hořčíku patří mimo jiné i citrusy, mezi které se řadí i pomeranče, citrony nebo grapefruity. Toto ovoce vám díky obsahu těchto důležitých minerálů může pomoci se snížením hypertenze, jak dokazují výzkumy.
Citrusy ale obsahují i celou řadu dalších vitamínů a rostlinných složek, které snižují také riziko vzniku onemocnění srdce.
Ryby
Tento druh masa nám může nejen pomoci se snížením hypertenze, ale také se zánětlivostí v těle a eliminací sloučenin s názvem oxylipiny v našem organismu, jak dokazují studie. Tyto škodlivé sloučeniny stahují cévy v těle.
Dýňová semínka
Ideální je do jídelníčku zařadit mimo jiné také dýňová semínka.
Výzkumy poukazují na to, že tento druh semínek je schopný našemu organismu pomoci s regulací vysokého krevního tlaku, obsahují totiž draslík, hořčík a arginin. Aminokyselina arginin je naprosto stěžejní pro uvolnění cév v těle, a tím pádem i pro snížení vysokého krevního tlaku.
Fazole a čočka
Zapomínat bychom ale neměli na tyto dva druhy oblíbených luštěnin. Jsou bohatým zdrojem draslíku a hořčíku a mohou vám pomoci zbavit se hypertenze, jak dokazují výzkumy.
Pistácie
Skvělou zprávou pro všechny milovníky pistácií je to, že dokonce i tato pochoutka vám díky svému vysokému obsahu draslíku a dalších živin pomůže se hypertenzi vyhnout nebo se jí zbavit. Potvrzuje to hned několik věděckých studií.
Zdroj: Healthline, National Library of Medicine
KAM DÁL: Syrové maso: Můžeme ho v klidu jíst, nebo je lepší se mu vyhnout obloukem?