Za pár korun pro celou rodinu. Smetánek i termix jsou hotové doslova během okamžiku
Tak si to přiznejme - kdo z nás alespoň čas od času nepřihodí do košíku s nákupem něco, co jsme měli rádi před lety, co nám kupovali rodiče, když nám chtěli udělat radost? Lízátko, sáček bonbónů, tyčinky, čokoládu, ale také třeba smetánek nebo termix. Není nic snadnějšího než si podobný krém vyrobit doma. Stačí pár minut, minimum surovin a vzpomínka na dětství je hotová.
Takové krémy budou chutnat určitě celé rodině. Nemusíme je příliš sladit, vybereme si příchuť podle vlastního uvážení, doplníme je, čímkoliv nás napadne. Navíc máme konkrétní představu, z čeho jsme to vyrobili. A pak - ta radost z mísy vynikajícího krému je k nezaplacení.
Minimum surovin i času
Na smetanový krém, ať je už jeho název v obchodech jakýkoliv (ale všichni víme, o co jde), stačí jen čtyři suroviny, z nichž minimálně dvě má určitě každá hospodyně kdykoliv doma. Jde o smetanu ke šlehání, měkký tvaroh, moučkový a vanilkový cukr. Ano, tak snadné to opravdu je. A jak na to? Asi jediným možným způsobem - všechny suroviny jednoduše smíchat. Do vyšlehané smetany pomalu opatrně vmíchat tvaroh a oba druhy cukru a je hotovo. Poměr surovin je možné nechat na každém tvůrci, doporučována je ale čtvrtkilová vanička tvarohu na čtvrt litru smetany, jeden sáček vanilkového a podle chuti moučkového cukru. Hotovo.
Je to nuda?
Dobře, pokud se někomu zdá, že jde o poněkud nudnou záležitost, není problém takový krém “oživit”. Proč jej neochutit třeba kakaem, nastrouhanou čokoládou nebo třeba kokosem, na kousky nakrájenými jahodami, malinami, banánem nebo jiným čerstvým ovocem? Pro dospělé je možné přidat malou trošku silné instantní kávy. Krém bude pokaždé jiný a vždycky lahodný.
Zkuste i termix
Až rodinu omrzí různé varianty smetanových krémů, přijde čas na další - bezpochyby úspěšný - pokus, jak potěšit děti i dospělé. Podobně jednoduchá je totiž i výroba termixu, jen budeme tentokrát muset do procesu zapojit i sporák. Na tom zcela běžným způsobem a podle návodu, který najdeme na každém sáčku, uvaříme pudink, jehož příchuť je zcela na kuchaři nebo na chuti rodiny. Po uvaření přijde na řadu další neméně jednoduchý krok - vmíchat do pudinku vaničku měkkého tvarohu. A opět je - hotovo. Krém přelijeme do mističek, přikryjeme fólií, aby zvrchu neoschl, a necháme dobře vychladnout.
Šťastnou cestu do dětství
Také vám přijde “důstojnější” zaplatit u pokladny šlehačku a tvaroh, než vykládat na pás smetánky? Nebo jinak - není jednodušší vyrobit si mísu krému, který postupně a nepozorovaně zmizí bez trapného pocitu, že otvíráte další kelímek? A navíc se může na výrobě, dochucení a likvidaci podílet celá rodina. Tak šťastný návrat do dětství.