Zobat prášky, nebo zavolat na pomoc přírodu? Každý má svůj způsob, jak léčit chřipku

Zima je samozřejmě obdobím, kdy pro nemoc nemusíme chodit daleko. Lehce vás může potkat obyčejné nachlazení způsobené prostydnutím na některé z víkendových procházek. Nebo chřipka, kterou jste možná chytili v dopravním prostředku plném lidí po cestě do práce. Můžete do sebe sypat prášky, nebo se spolehnout na přírodu.

reklama

V obou případech spolehlivě pomáhají v boji s těmito nemocemi osvědčené přírodní prostředky plné vitamínů a dalších cenných látek. Tradiční zázvor, skořice, česnek, citron a med ale můžete doplnit o petržel, řapíkatý celer, kurkumu nebo chilli. Fresh či smoothie z několika těchto přírodních životabudičů jsou navíc vhodné také jako prevence proti chřipce.

Česnek, celer a další...

Česnek obsahuje zhruba 400 různých látek. Kromě vitamínů A, B, C a D a dobře vstřebatelných minerálů je to asi stovka sirných sloučenin, což jsou přírodní antibiotika účinkující proti bakteriím a virům, a dokonce i proti řadě plísní. Česnek dokáže účinně stimulovat naši imunitu a používá se jako prevence proti chřipce, rýmě a dalším infekcím horních cest dýchacích.

Řapíkatý celer je zdrojem nejen vlákniny a minerálů, ale také vitamínu C, karotenu a vitamínu skupiny B. Jablka mají vysoký obsah vitamínů, ale mezi jejich nejobdivuhodnější schopnost patří to, že dovedou regulovat chod mnoha vnitřních orgánů – posilují hlavně imunitní systém, krevní oběh a cévy. Nejbohatším zdrojem všech látek je slupka, takže jíst i odšťavňovat bychom měli jablka neloupaná.

Petrželový fresh

  • 4 kořeny petržele nejlépe i se zelenými částmi
  • 3-5 cm čerstvého zázvoru (množství závisí na vaší chuti)
  • 2 jablka
  • 1/2 lžičky kurkumy a 1/4 lžičky muškátového oříšku

Postup: Pevné suroviny postupně vložíme do lisu, na závěr přidáme koření a čerstvé konzumujeme.

Petržel obsahuje jedinečnou kombinaci živin a také 3krát více vitamínu C než pomeranč. Má velký podíl chlorofylu, který čistí krev a podporuje tvorbu nových červených krvinek. Společně s flavony se podílí na zvyšování okysličení krve, a tím i na zvýšení schopnosti detoxikace a léčebných mechanismů. Petržel je jedinečným zdrojem živin a také fantastickým zdrojem kyseliny listové, má močopudné účinky, snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin.

Zázvor prohřeje celé tělo a má také relaxační účinky. Působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém. Kurkuma má široké spektrum působení. Zvyšuje odolnost organismu, podporuje imunitu a celkovou regeneraci. Muškátový oříšek zajišťuje klidné trávení a podporuje chuť k jídlu.

Mrkvový fresh

  • 1 citron (pokud je bio, neloupejte a dejte i se slupkou)
  • 7 mrkví
  • 1 čerstvou chilli papričku

Postup: Vše dáme do lisu a ihned podáváme.

Citron je bohatým zdrojem vitamínu C, posiluje tak imunitní systém a obranyschopnost organismu. Zvyšuje ale také výkonnost, a ač je kyselý, pomáhá odkyselovat organismus.

Mrkev obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů, stopových prvků a také selen, který je velmi důležitý pro náš imunitní systém. Zvyšuje odolnost organismu a chrání tělo před volnými radikály.

Chilli papričky výrazně posilují imunitu, a to díky obsahu vitamínů A, B a C a minerálů. Obsahují také kapsaicin, který působí jako antioxidant, chová se také jako přírodní antibiotikum, pomáhá při ucpaném nose a je nápomocný i v prevenci chronických zánětů dutin.

Kurkumovo-skořicový čaj

  • ½ lžičky sušené práškové kurkumy
  • ¼ lžičky práškové skořice
  • citrón
  • med podle vlastní chuti – cca polévkovou lžíci

Postup: Z kurkumy, skořice a medu ve větším hrnku smícháme pastu. Zalijeme vodou o teplotě cca 60 °C, přidáme citronovou šťávu a teplé pijeme.

Med obsahuje plno vitamínů, minerálů a enzymů. Je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, ničí bakterie a posiluje imunitu.

reklama
#chřipka #fresh #smoothie #česnek #řapíkatý celer

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.