Pacientka s cystickou fibrozou: Smějí se mi kvůli tomu, že nosím roušku. Je mi smutno

Ilustrační foto: Pixabay

Jsme národ hlupáků, nebo nám to kazí jen někteří? Opravdu jsme jako lidé klesli tak hluboko, že se smějeme strachu jiných, dokonce i nemocným? Možná by bylo fajn si uvědomit, že zde nežijeme sami. Kika Dvořáčková trpí cystickou fibrozou, přesto je terčem posměšků. Ostatně, sama to popsala.

reklama

/KOMENTÁŘ/ Je mi smutno. Kolik lidí se nechá ovládnout strachem. Chápu, že se lidi bojí a snaží se chránit, co to jde, ALE občas už to hraničí s šikanou nás chronicky nemocných. Mám cystickou fibrozu (jde o lidské geneticky podmíněné onemocnění, které postihuje převážně dýchací a trávicí soustavu. Příčina je léčitelná, ale zatím nevyléčitelná, pozn. red.) a jsem po transplantaci plic. Nosím roušku NE kvůli pozornosti, NE kvůli tomu, že jsem nakažená. Ale abych se chránila před okolím. I blbá rýma mě může poslat tam, kam nechci, natož tak chřipka atd.

Když jdete s rouškou ven

Objeví se tři případy:

  • Smějí se, že panikaříte, a ukazují si na vás.
  • Dívají se na vás tak zlým pohledem, že to až děsí, pokřikují věty typu běž zpět do karantény, vrať se do Itálie. A v jejich hlavě je jen to, jak vy jste nezodpovědní...
  • Tady patří dík skupince lidí, kteří to chápou, a věřte, že jich není moc.

Vím, že musím nosit roušku téměř všude, obzvlášť v tomhle období. Ale ani nevíte, jaké mám obavy jít mezi lidi s rouškou. Samozřejmě ji mám vždy na sobě, protože riskovat zdraví kvůli lidem, kteří jsou blbí, nehodlám. 

Chovejte se ohleduplně

Takže pokud uvidíte někoho s rouškou, neukazujte na něj, nesmějte se mu a prostě jděte dál, protože nevíte, proč ji má! A zkuste být i v této "korona" situaci empatičtí a hned neodsuzovat ostatní. A zachovejte klid, protože to má také něco do sebe.

Se strachem nikam nedojdete. Byla bych ráda, kdyby se tato informace dostala co nejvíce lidem, aby si uvědomili, že ne každý s rouškou je nakažený. 

Vláda vyhlásila nouzový stav. Opatření jsou velmi přísná.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/pacientka-s-cystickou-fibrozou-smeji-se-mi-kvuli-tomu-ze-nosim-rousku-je-mi-smutno-58308
reklama
#koronavirus #panika #strach #Cystická fibróza #rouška
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.