Nevyhazujte lógr: Můžete ho použít k péči o vaše pokojovky
Kávová sedlina, která zůstane v hrnku poté, co si vychutnáme naši ranní dávku kofeinu, většinou putuje rovnou do koše, to je ale velká chyba. Můžete ji totiž využít, i pokud nemáte zahradu či kompost.
Kávovou sedlinu lze totiž jako jeden z mála kuchyňských zbytků použít bez nutnosti kompostování. Použitou mletou kávu, pro kterou už v kuchyni žádné uplatnění nenajdete, můžete využít jako levné hnojivo a také přírodní alternativu k hnojivům, které můžete zakoupit v květinářství či v zahradních potřebách.
Využijete ji dokonce i v případě, že nemáte zahradu. Pokojové květiny je totiž potřeba hnojit stejně jako ty venkovní. Náležitě se vám odmění.
Po pravidelném hnojení za pomoci kávové sedliny budou vaše pokojové květiny vypadat lépe než kdy předtím. Tímto kuchyňským zbytkem tak můžete zlepšit vzhled celého vašeho interiéru.
Káva nejen, že dodává do hlíny v květináči potřebné živiny, ale také od rostliny odpuzuje hmyz. Šance, že vaše pokojové rostliny napadnou škůdci, se tak mnohonásobě snižuje.
Na webu GardeningKnowHow, který se zaměřuje na zahradničení a péči o pokojové rostliny, je uvedeno, že lógr slouží nejen jako hnojivo, ale také zlepšuje propustnost půdy, provzdušňuje ji a pomáhá jí zadržet vodu.
Pozor na kyselost
Je ale potřeba to s hnojením namletými kávovými zrny nepřehánět. Přidají totiž sice do hlíny v květináči spoustu živin spolu s dalšími benefity, ale zároveň dělají půdu o něco kyselejší. Příliš kyselá půda může rostlinám naopak uškodit.
V případě, že chcete své pokojové květiny hnojit více, se doporučuje ke hnojení používat spíše čerstvou, nepoužitou mletou kávu.
Kávová zrna se totiž stávají mnohem kyselejšími poté, co je zalijete horkou vodou. V případě použití čerstvé mleté kávy jako hnojiva si tak nemusíte dávat pozor na její množství jako u té, co vám zbyde v hrnku.
Zdroj: GardeningKnowHow, Express
KAM DÁL: Jak si vyčistit snubní prstýnek, aby byl zase jako nový? Vše potřebné již máte doma.