Pokud Češi nepřijmou lékaře z Ukrajiny? Vrchol primitivismu, říká MUDr. Mucha

V tuto chvíli jsou podle odhadů odborníků v Česku řádově desítky praktických lékařů a lékařek z Ukrajiny
rozhovor

Lékaři a lékařky z Ukrajiny, kteří utekli před válkou ve své rodné zemi, budou už za pár měsíců léčit české pacienty. Podle MUDr. Cyrila Muchy to pomůže často přetíženým ordinacím. „Naše zdravotnictví začíná trpět nedostatkem personálu, zejména v regionech,“ vysvětlil pro Čtidoma.cz. A co když je český pacient nepřijme? „Považoval bych to za vrchol primitivismu.“

reklama

Projekt Ukrajina měl od začátku války pomoci zařadit emigrující lékaře do českého zdravotnictví a umožnit jim dělat jejich práci. Funguje přes dva roky, zapojilo se do něj více než padesát ukrajinských lékařů a asi dvacet ordinací českých praktiků. Tato čísla ale mohla být mnohem vyšší. „Je škoda, že náš stát nevyužil příchodu mnoha zkušených odborníků, nejen lékařů, ale třeba i univerzitních profesorů apod. Měli jsme tady lékařky, z nichž jedna pracovala v zahradnictví, druhá zase v baru,“ řekl Čtidoma.cz Cyril Mucha.

Ukrajinci budou na podzim léčit samostatně

Původně Společnost všeobecného lékařství (SVL) v rámci projektu vyčlenila milion korun na finanční příspěvek ordinacím, které lékaře z Ukrajiny zaměstnávaly jako pomocnou sílu. Nyní plyne podpora přímo těm lékařům, kteří se zapojili do procesu přípravy na českou atestaci. Problém však je, že celková délka procesu začlenění do českého zdravotního systému je pro mnoho ukrajinských lékařů neřešitelná.

„Souvisí to samozřejmě i s jazykovou bariérou. Dokud nemluví plynně česky, tak se pochopitelně trochu bojí. Je velká škoda kvalifikovanou pracovní sílu nevyužít,“ vysvětloval MUDr. Mucha.

„Nic z Ukrajiny jim není přiznáno automaticky. Lékař musí projít procesem, aby mohl léčit. Nejprve je to tzv. nostrifikace diplomu, poté musí na testy, na stáž a nakonec na ústní zkoušku. Teprve pak je na něj pohlíženo jako na absolventa lékařské fakulty z EU.“ Je to dlouhý proces. Takže i lékaři, kteří přišli bezprostředně po vypuknutí války ve své zemi, zatím ještě nemohou léčit. „Nešlo to stihnout. První lékaři, kteří budou moci léčit sami a budou mít uznané medicínské vzdělání, budou letos na podzim,“ potvrdil MUDr. Cyril Mucha, místopředseda SVL ČLS JEP.

Na jaké úrovni je medicína na Ukrajině?
Na poměrně vysoké. Opravdu se tam neléčí pilkou na železo, neamputují se nohy. I když dnes na frontě možná ano. Ale před konfliktem byla tamní medicína docela rozvinutá. V čem je rozdíl, je financování. Ukrajinci jsou zvyklí, že za všechno se platí a medicína je odlišně postavená. Jinak jsou to ale kvalitní lékaři.

V části společnosti je protiukrajinská nálada. Nebojíte se, že český pacient ukrajinského lékaře nepřijme?
Pokud by se to stalo, považoval bych to za vrchol primitivismu. Vždyť naše zdravotnictví začíná trpět nedostatkem personálu, zejména v regionech. Mám vlastní zkušenost s několika ukrajinskými lékaři a jsou to velmi kvalitní odborníci. Takže by bylo velmi smutné, kdyby k nim někdo přistupoval s nevolí jen proto, že jsou z Ukrajiny. Souhlasím sice s tím, že část společnosti protiukrajinskou náladu rozdmýchává, věřím však, že to zdaleka není většina.

Jaká je česká společnost, pokud jde o akceptování lékařů z cizích zemí?
Řekl bych, že lehce xenofobní. Měl jsem v ordinaci lékaře z Afriky, z Francie apod. a obecně je trend, taková zkratka, že když neumí česky, tak je ducha mdlého. Lépe řečeno, když neumí dokonale česky, tak je ducha mdlého.

Co argument, že máme dost českých lékařů?
Kdo ho použije, nemá pravdu. Podívejme se na statistiky, zejména do regionů, podívejme se, co se děje, když se chcete registrovat třeba k zubaři. Ale už ani v Praze není snadné najít si praktického lékaře. Lékařů zkrátka ubývá a každý, který u nás bude pracovat, bude přínosem. A doufejme, že jednou válka skončí a část z ukrajinských lékařů u nás zůstane.

Právě… víme, že zůstanou?
Někteří ano. Kolik, to je samozřejmě otázka. Musíme si uvědomit, že každý z nich přicházel, když začala válka. Šli sem na chvilku, opravdu utíkali před boji. Ale čím jsou tady déle, tím se více domestikují, vytvářejí vztahy apod. Část z nich dnes říká, že nebude chtít zpět, část se vrátit chce. Ale i ti, kteří se vrátí, budou emisary České republiky, což také není k zahození.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Dinosauři mohli vládnout lidem. Planeta opic hadr.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/pokud-cesi-neprijmou-lekare-z-ukrajiny-vrchol-primitivismu-rika-mudr-mucha-78323
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.