Americké tanky na Ukrajině pod palbou kritiky. Jsou první na ráně, naříkají obránci

Americký tank Abrams měl Ukrajině výrazně pomoci na bojišti. Realita je však poněkud jiná
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Pověst oslavovaných amerických tanků Abrams dostává vážný šrám. Jejich nedostatky na ukrajinském válčišti agresor odhaluje a beze zbytku využívá ve svůj prospěch.

Měly výrazně ve válce posílit bojové odhodlání ukrajinských obránců před ruskou invazí, místo toho čelí velké kritice, uvedl web Eurasian Times

Slabiny tanků Abrams

A nejen to, Rusové postupně odhalují slabiny tanků, zejména jejich nedostatečnou ochranu před drony, které se pro Abrams stávají v mnoha případech smrtícími. Jak napsal server Eurasian Timesnejméně pět tanků bylo ztraceno při ruských úspěšných útocích. 

Obavy vyjadřují i samotní Ukrajinci, kteří poukazují na skutečnost, že jejich ochrana, respektive pancéřování není tak účinné a hlavně silné před ruskými moderními zbraněmi. „Abrams nemá v tuto chvíli dostatečné pancéřování,“ prohlásil jeden z členů posádky tanku, který vystupuje jako Joker. 

Vadí voda, chybí i letecká podpora

„Tanky Abrams jsou cílem číslo jedna, bez dostatečné ochrany stroje nemá posádka na bitevním poli šanci na přežití,“ doplňuje jej i další člen posádky, který si říká Dnipro. Ke ztrátám tanků Abrams pak přispívá i fakt, že nemají dostatečnou leteckou podporu, na což si Ukrajinci několikrát stěžovali. Již také probleskly médii informace, že i nepříznivé povětrnostní podmínky mohou tankům nadělat poměrně vážné problémy. Déšť nebo mlha mohou v horším případě způsobit kondenzaci a poškodit tak elektroniku vozidla.

Do této nepříliš radostné perspektivy vstupují rovněž technické potíže tanků Abrams. Jedná se hlavně o problémy s pohonným systémem, které způsobují, že stroje jsou nepojízdné, a tudíž v boji nepoužitelné. I proto, jak uvádí web forces.net, jsou některé tanky stahovány z fronty, ne ale všechny. 

Obavy jsou stále silnější

Obavy ukrajinských obránců z možné ztráty amerických tanků jsou stále silnější. Západní spojenci už Kyjev několikrát kritizovali za špatné operační plánování, což vede mimo jiné k tomu, že Ukrajinci musejí počítat ve velkém vyřazenou techniku včetně tanků Abrams, jichž dorazilo z USA na horké bojiště celkem 31 kusů. 

Ukrajinci tak sice mají moderní západní techniku, která v mnohých ohledech předčí ruskou, ale její efektivní využití v boji se kvůli výše zmíněným faktorům prakticky snižuje. V potaz potom musíme rovněž brát fakt, že 31 tanků je celkově nízký počet, a aby mohli Ukrajinci skutečně prorazit ruské linie, jak zamýšleli, musely by jich být dodány stovky. I to vede k momentální ukrajinské frustraci. 

Jak píše s trochou nadsázky server Eurasian Times, Ukrajina se stala hřbitovem tanků. Bez účinné letecké podpory, kterou Ukrajina nemá zatím k dispozici, bude zřejmě ještě hůř.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Tank T-84: Vozidlo do extrémních podmínek. Ukrajinský dravec se chystá na lov ruské kořisti.