Ani ruský, ani americký. Nejlepším tankem může být britský Challenger 3

Britský tank Challenger 3 míří vysoko. Má ambice být nejlepším současným tankem
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Britové mohou se svým tankem Challengerem 3 zaskočit a překvapit světovou konkurenci. Jejich stroj má ambice být nejlepším současným tankem, jaký může „zahanbit“ například jihokorejský K2 Black Panther, francouzský Leclerc či německý Leopard 2A7.

 

Británie se dere mezi tankové velmoci se svým tankem Challengerem 3. A jak připomíná web www.gov.uk, britští vojáci jsou zase o kousek blíž tomu, aby jim byl dodán stroj, který má ambici se stát nejsmrtonosnějším tankem na světě.

Britové jsou si vědomi skutečnosti, že bezpečnostní situace se i ve světle stále probíhající války na Ukrajině horší, proto chtějí postavit tank, který by ve všech ohledech splňoval nejpřísnější požadavky a stal se moderním nástrojem pro současné bojiště. Britský ministr obrany Grant Shapps, kterého cituje web Army Recognition, lapidárně prohlásil, že „v nebezpečném světě vyvstává nutnost takových vozidel, jakým je Challenger 3“

Nová generace tanku

Za projektem stojí joint-venture podnik Rheinmetall BAE Systems Land, který v roce 2019 získal zakázku, jejíž hodnota činí 800 milionů liber. Není bez zajímavosti, že se v souvislosti s Velkou Británií hovořilo o možném dodání německých tanků Leopard, jenže nakonec se země rozhodla pro postupný proces upgradu Challengeru 2 na standard Challenger 3. Co tedy bude onen britský nejsmrtonosnější tank v praxi umět? Předně stroj, jehož základem je současný Challenger 2, bude otevřenou architekturou čili bude mít dostatečnou kapacitu na to, být dále modernizován a průběžně vylepšován. 

Stroj má být plně digitalizovaný a automatizovaný se schopností sdílení dat s ostatními vozidly v reálném čase. Zásadní změna se pak týká samotné výzbroje tanku. Současný drážkovaný kanon ráže 120 mm bude nahrazen vysokotlakým kanonem s hladkým vývrtem L55A1 ráže 120 mm, který bude v boji ještě účinnější. Dostřel má činit 5 km. Platforma bude používat celou škálu munice včetně programovatelné. Pohonné ústrojí tvoří dieselový motor Perkins Condor CV12-9A o výkonu 1 500 koní. 

Ochrana na prvním místě

Zvláštní péče je věnována balistické ochraně Challengeru 3. Je vybaven kompozitním a přídavným pancířem. Nechybí ani izraelský systém aktivní ochrany Trophy, který je zabudován do moderních tanků. Britská armáda chce mít v dlouhodobém časovém horizontu 148 těchto tanků, které vzniknou v rámci modernizačního procesu či konverze starší verze Challenger 2. Nejnovější prototyp sjel z výrobní linky v britském Telfordu, jak informuje web www.gov.uk

Současně vozidlo prochází prvními testy, aby se postupně řádně ozkoušela jeho komplexita a schopnosti. V některých ukazatelích bude mít Challenger 3 navrch nad svými konkurenty. Britská platforma bude o něco lehčí než světová konkurence, a jak už jsme zmínili, dostřel kanonu bude činit 5 km, což znamená, že se tím Challenger 3 stane prvním tankem na světě, který dosáhne této mety.

Nejvyšší ambice

Britské ambice jsou s Challengerem 3 nemalé, o tom rovněž svědčí rozsáhlé investice. Počátečních operačních schopností má podle harmonogramu dosáhnout britský tank v roce 2027, plných potom o tři roky později. Pokud splní vysoká očekávání, bude to současně pobídka pro konkurenci, aby ze svých platforem učinila ještě lepší a účinnější vozidla.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Americké tanky na Ukrajině pod palbou kritiky. Jsou první na ráně, naříkají obránci.