Houfnice M777 řádí na Ukrajině. Zbraně však mají vážnou slabinu

Verze M777A2 může odpalovat i přesné  a účinné granáty M982 Excalibur s naváděním GPS
Foto: Wikimedia Commons, Markus Rauchenberger, volné dílo
Zobrazit fotogalerii (3)
Verze M777A2 může odpalovat i přesné a účinné granáty M982 Excalibur s naváděním GPS
zajímavost

Na ukrajinském bojišti se dobře uplatňují i tažené houfnice. Jednou z nich je M777, kterou si ruští agresoři neoblíbí. Houfnice totiž vyniká nízkou hmotností a může využít širokou škálu munice včetně (ve verzi M777A2) smrtících dělostřeleckých granátů M982 Excalibur s prodlouženým dostřelem. Na druhé straně si Ukrajinci musejí dát pozor na četné ztráty houfnic.

 

reklama

Houfnice patří ve válce s Ruskem k důležitým zbraňovým prostředkům. Ukrajina disponuje ve své výzbroji i taženou houfnicí M777, která odvádí obráncům před ruskou invazí velmi dobré služby. K hlavním výhodám kromě velmi nízké hmotnosti (3 745 kg, některé zdroje uvádějí hmotnost pouze 3 145 kg) patří zejména skutečnost, že může využít celou škálu moderní munice západního původu. Mezi ně patří například přesné a účinné dělostřelecké granáty M982 Excalibur s naváděním GPS a prodlouženým dostřelem a mnohé další. Prodloužený dostřel činí až 40 km a granát má díky svým vlastnostem ničivou sílu.

Houfnice v boji také rychle „jedná“. Počáteční rychlost palby činí 5 ran za minutu, standardní, soustavná potom 2 rány za minutu. Vzhledem k nízké hmotnosti, jak už bylo řečeno, je pohyblivá a dobře přepravitelná, a to i vzduchem na větší vzdálenosti.

Mobilní, lehká se slušnou palebnou silou

Britové na nové houfnici, která by splňovala parametry mobilního, lehkého prostředku se slušnou palebnou silou, začali pracovat v polovině devadesátých let. Za vývojem houfnice stála společnost BAE Systems Land Systems. Do služby pak byla houfnice zařazena o pět let později.

Britského zbraňového prostředku si všimli také Američané, kteří ho nakoupili pro armádu i námořní pěchotu. Americká armáda do služby zařadila první britské houfnice v roce 2006.

Na rozbřesku války Ukrajiny s Ruskem dostal Kyjev od západních spojenců 100 kusů M777, které významně rozšiřují její kapacity v oblasti tažených houfnic. Celkem 90 kusů dodaly USA, 6 Kanada a 4 Austrálie. Část houfnic je ve verzi M777A2, která umožňuje odpalovat již zmíněné dělostřelecké granáty M982 Excalibur. V červnu 2022 bylo dodáno dalších 18 kusů. Dodávky pokračovaly dál, původně měla mít Ukrajina k dispozici okolo 150 těchto systémů.

M777 si odbyla svůj bojový křest ve válce v Afghánistánu v roce 2007 a následně o rok později ve válce v Iráku. V Afghánistánu pak houfnice útočily na vybrané cíle militantního hnutí Tálibán.

Velké ztráty jako stinná stránka

Stinnou stránkou účinnosti systémů M777 na Ukrajině jsou na druhé straně jejich poměrně velké ztráty, o nichž referují odborná média. Podle časopisu Forbes bylo ke květnu 2023 poškozeno nebo zničeno 52 houfnic M777, to znamená, že od dubna 2022 byla zničena zhruba třetina z nich. To samozřejmě klade zvýšené nároky Ukrajinců na jejich ochranu a včasné přesuny, aby se z nich nestaly statické a předvídatelné cíle, které mohou Rusové zaměřit, popřípadě zničit.

Kromě Ukrajiny, Afghánistánu a Iráku byly houfnice nasazeny i v jiných ozbrojených konfliktech, například v občanské válce v Sýrii, jemenské občanské válce a jiných. A „v kurzu“ zůstává tažená houfnice i v roce 2024, kdy společnost BAE Systems, která stojí za jejím vývojem, může obnovit její výrobu, protože zájemci o tento zajímavý dělostřelecký prostředek stále jsou, a to včetně Američanů. BAE Systems poskytnou v rámci kontraktu nové titanové struktury pro americké houfnice. První struktury mají být dodány americké straně v roce 2025.

Zdroj: Army Recognition, The Drive, Forbes

KAM DÁL: Tank T-84: Vozidlo do extrémních podmínek. Ukrajinský dravec se chystá na lov ruské kořisti.

reklama
#stíhačka #válka na Ukrajině #Rusko #tank #vojenská technika

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.