Mohu vydědit dceru, která se o mě nezajímá? Zákon hovoří jasně

Hádky mohou v rodině nadělat pěknou paseku
Foto: Depositphotos
Zobrazit fotogalerii (3)
Hádky mohou v rodině nadělat pěknou paseku
zajímavost

V rodině se opakují drsné hádky, potomek žije nezřízeným životem, bere drogy, zadlužuje se, nepomohl rodiči v těžké nemoci, ublížil mu, nebo dokonce sedí ve vězení – v takovém případě rodiče často pátrají po možnosti, jak ochránit majetek a dítě vydědit. Jde to? Ano, ale má to svá pravidla.

reklama

Vydědění je vůle zůstavitele, tedy toho, kdo má majetek. Vydědit lze jen nepominutelné dědice, mezi které zákon řadí potomky zůstavitele. I to má však své zákonné limity a nelze někoho vydědit jen proto, že si s rodiči nerozumí. Výčet důvodů je omezený a nelze pro tyto účely využít jakýkoliv další. Zákon jich momentálně připouští šest.

Platné důvody pro vydědění svého dítěte

Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který: 

  1. mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi,
  2. o něj neprojevuje opravdový zájem
  3. byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze,
  4. vede trvale nezřízený život,
  5. je zadlužený nebo si počíná marnotratně, 
  6. je nezpůsobilý dědit, a proto je z dědického práva vyloučen.

Neposkytnutí pomoci

Potřebnou pomocí v takovém případě soud rozumí zejména situaci, kdy je zůstavitel nemocný či neschopný se o sebe sám postarat v důsledku zdravotních potíží či stáří. Zároveň se však musí jednat o objektivní nemožnost poskytnutí pomoci – to znamená, že potomek musí být schopný takovou pomoc poskytnout, kdyby chtěl. Pokud by byl například sám těžce nemocný, nelze mu takový důvod přičítat a pro vydědění pravděpodobně nebude důvod.

Opravdový zájem

Jde možná o nejčastější a také nejspornější důvod vydědění. Prokázat ho bývá těžké. V takovém případě se totiž posuzuje, zda bylo v možnostech potomka takový zájem projevovat (i zda zůstavitel stál o svého potomka). Na to mají strany často pochopitelně rozdílné názory. Do velké míry posouzení tohoto důvodu leží v rukou soudu.

Trestný čin

Ani tady to nebude jednoznačné hned poté, co se vám dostane do rukou odsuzující rozsudek. Musí jít o čin, který svědčí o zvrhlé povaze pachatele. Taková klasifikace není přitom limitována délkou uděleného trestu. Dané jednání musí být posouzeno ve všech konsekvencích – v konečném důsledku musí soud zvážit, zda to skutečně splňuje podmínku vydědění potomka. 

Trvale nezřízený život

I nezřízený život bude v tomto případě hodnotit soud. Obecně může jít o dlouhodobou drogovou či alkoholovou závislost, gamblerství, trestnou činnost, zanedbávání povinné výživy a další.

Marnotratnost a zadlužení

Částečně souvisí s bodem předchozím. Lze ho vysvětlit jako nezřízené utrácení peněz – například za drogy, gamblerství, alkohol, půjčování si peněz a podobně.  

Nezpůsobilý dědic

Jde o případy, kdy by bylo amorální, aby dědic nabyl majetku – například se dopustil trestného činu proti zůstaviteli, vyvíjel nátlak při sepsání závěti a podobně.

Zdroj: redakce, občanský zákoník, justice.cz, nkcr.cz

KAM DÁL: Alkohol za volantem: Můžete mít i víc než 0 promile.

reklama
#právní poradna #dědic #vydědění

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.