Na Sibiři se běžel nejchladnější maraton světa, venku bylo 53 stupňů pod nulou

Závod byl posunut na časné ráno, předpověď totiž naznačovala, že odpoledne klesne teplota na 76 stupňů pod nulou
Foto: Profimedia.cz
Závod byl posunut na časné ráno, předpověď totiž naznačovala, že odpoledne klesne teplota na 76 stupňů pod nulou
zajímavost

Extrémní maraton, který se konal na konci ledna na Sibiři, stanovil nový rekord v kategorii "nejchladnější maraton na světě". Závod při teplotách, které údajně dosahovaly až -53 °C, dokončilo 21. ledna letošního roku 65 běžců. 

reklama

Maraton se konal v Ojmjakonu v Jakutsku (známém také jako Sacha) v rozlehlé ruské provincii. Právě od této malé osady se odvíjí název závodu - Pól chladu. Tuto přezdívku si vysloužila díky své pověsti nejchladnějšího trvale obydleného lidského sídla na světě - města, kde vám zamrzají řasy, ze slin se stávají jehličky, které vás píchají do rtů, a pohřbům předcházejí několikadenní ohně, jen aby se země dostatečně zahřála pro pohřeb.

Rusové byli nejlepší

Závodníci maratonu pocházeli z nejrůznějších míst, jako jsou Spojené arabské emiráty, USA a Bělorusko - ale místní běžci je všechny porazili. První místo obsadil Rus Vasilij Lukin, který protnul cílovou pásku za 3 hodiny a 22 minut; mezi ženami dosáhla nejlepšího výsledku Marina Sedalischeva, místní obyvatelka Jakutska, která jej zaběhla za 4:09.

Vzhledem k tomu, že maraton byl loni kvůli pandemii odložen, jedná se o Lukinovo druhé vítězství v řadě poté. Předloni - v prvním ročníku maratonu - se do teplot pod bodem mrazu pustilo jen 16 odvážlivců.

Další extrémní závody

Podle Guinnessovy knihy rekordů se dosud nejchladnější zaznamenaný maraton konal v roce 2001, rovněž na Sibiři (Sibiřský ledový maraton) při relativně příjemných -39 °C. Mezi další mrazivé maratony patří Severní pól maraton a Antarktický ledový maraton. Ale pokud se opravdu chcete vzepřít matce přírodě, existuje několik ještě extrémnějších možností. Například Antarctic Ice Ultra: 100 kilometrů napříč nejjižnějším kontinentem světa při teplotách -20 °C. Při posledním ročníku se časy deseti nejlepších v cíli pohybovaly mezi 11 a mrazivými 21 hodinami běhu.

Organizátoři maratonu Pole of Cold doufají, že díky novému světovému rekordu se jim podaří přilákat pro tuto akci v budoucnu více publicity. Už takhle se závodu zúčastnilo asi 100 teple oblečených diváků - na průměrný maraton to není mnoho, to je pravda, ale za těchto okolností je to docela dobrá účast.

Zdroj: iflscience.com

KAM DÁL: Nejen ruští otužilci patří k ikonám maratonu. Známou postavou byl také Terry Fox.

reklama
#zahraniční zajímavost

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.