Třída Virginia: Americký lovec ruských ponorek. Nejnovější verze ohromí nejen Kreml

Ponorky třídy Virginia Rusko nepotěší, stejně jako ani nejnovější verze Block V, která se má blížit k dokonalosti ve všech směrech
Foto: Wikimedia Commons, U.S. Navy photo by General Dynamics Electric Boat, volné dílo
Zobrazit fotogalerii (3)
Ponorky třídy Virginia Rusko nepotěší, stejně jako ani nejnovější verze Block V, která se má blížit k dokonalosti ve všech směrech
zajímavost

Rusko by mělo zpozornět, americké ponorky třídy Virginia se mají vymykat zavedeným standardům a přinést na moře univerzální a technologicky vyspělé plavidlo. Nová verze Block V má pak tuto ponorku přiblížit k dokonalosti po všech stránkách, zejména ve zbraňové výbavě, které mohou již brzy dominovat hypersonické zbraně.

reklama

Nedílnou součástí amerického námořnictva jsou jaderné ponorky jako odstrašující síla, zejména pro Rusko a Čínu. Úlohu tohoto prostředku pak mají plnit především ponorky, které se staví v třídě Virginia. Jak uvádí americký magazín National Interest, plavidla jsou navržena k provádění námořních pobřežních a protiponorkových operací a budou dále sloužit ke sběru důležitých dat. Jejich využití bude v podstatě univerzální.

Tichá a obtížně zjistitelná

Třída Virginia představuje po všech stránkách citelné vylepšení proti starším třídám, které má ve službě nahradit. Především v ní mají vzniknout plavidla, která budou rychlá, obtížně zjistitelná (schopnost stealth), tichá a odolná.  Dokonce jsou tišší než ruská třída Akula. Další výhodou je i skutečnost, že jsou konstruována jako otevřená architektura, což umožňuje jejich budoucí modernizaci, s čímž samozřejmě americké námořnictvo počítá.

Výtlak ponorek třídy Virginia o délce 115 metrů činí 7 800 tun pod hladinou, pohání je jeden jaderný reaktor a dvě turbíny. Pod hladinou mohou dosahovat rychlosti 25 uzlů a více. Vzhledem k typu pohonu je další nezanedbatelnou výhodou, že jejich dosah je prakticky neomezený. Posádku tvoří 134 námořníků.

Nová verze ohromí

Pokud hovoříme o výzbroji, tu tvoří 4 torpédomety 533 mm a dále vertikální vypouštěcí sila s podzvukovými střelami s plochou dráhou letu Tomahawk. I když zbraňová výbava základního typu není úplně nejsilnější, vše má změnit nová verze Block V. Jak uvádí web Naval News, ponorky mají tvořit další vyspělé zbraně.

Block V přidá vylepšené bojové schopnosti proti hladinovým cílům. Zvýší se v prvé řadě palebná síla zabudováním odpalovacích modulů Virginia Payload Module (VPM). To jinými slovy znamená, že se na palubě plavidel bude nacházet daleko více Tomahawků, a jak připomíná web Naval News, perspektivně také hypersonické zbraně zřejmě na konci dekády. Celkem tak ponorky ponesou na rozdíl od starších verzí (Block I až Block IV) o téměř 80 % více munice a to už je obrovský rozdíl.

Kromě velmi dobré výzbroje bude Block V disponovat rovněž vysokým stupněm automatizace, oproti starším verzím bude delší (140 metrů) a bude mít vyšší výtlak (přes 10 000 tun). Technologicky se bude jednat o jedno z vůbec nejvyspělejších plavidel, která kdy byla postavena, a Američané se snaží jejich stavbou obhájit své vůdčí postavení na moři, které již začíná hmatatelně ohrožovat Čína. Aby v možné válce na moři uspěli, potřebují si udržovat „komparativní výhodu“.

Ve službě až do roku 2060

Americké námořnictvo chce nejméně 10 ponorek verze Block V, tři se již v současné době staví (USS Oklahoma, USS Arizona a USS Tang). Počítá se s tím, že třída Virginia vydrží ve službě nejméně do roku 2060. Potenciál amerických ponorek je vskutku vysoký, stejně jako modernizační kapacita. To z nich na moři dělá více než obávaného protivníka.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Polská klepeta, která na Ukrajině drtí Rusy: Samohybná houfnice Krab.

reklama
#stíhačka #tank #vojenská technika #Rusko #Čína

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.