Změna pohlaví není problém, někteří živočichové to zvládnou i několikrát denně

Klaun očkatý je ještě zajímavější, než se zdá

Narodila se jako žena, ale cítí se jako muž - a stejně to může být i naopak. Takoví lidé se potom často snaží docílit nápravy toho, co příroda pokazila, a nebývá to právě jednoduchý proces. Jsou ale tvorové, kteří se změnou pohlaví nemají sebemenší problém…

reklama

Příroda své pozorovatele nepřestává překvapovat. Biologové den za dnem zaznamenávají nové a nové objevy, zpřesňují již získaná data a snaží se přijít na kloub celému systému, i když i jim samotným je jasné, že se to jen těžko podaří do všech detailů. A stejně jako příroda udivuje vědce, mají se nad čím divit i lidé, kteří se věnují jiným oborům. Jednou ze zvláštností, kterou někteří tvorové řeší problematiku seznamování a hlavně rozmnožování, je právě schopnost měnit pohlaví doslova podle potřeby…

Zej obrovský - "dva v jednom"

Například takový zej (patří do skupiny zadožábří, která soustřeďuje převážně mořské plže) má při hledání partnera obrovskou výhodu. Nemusí se totiž poohlížet po soukmenovci odlišného pohlaví. Každý z jedinců tohoto druhu může plnit roli samce i samice zároveň. Při páření tak dokonce dochází k jakémusi řetězení mnoha zejů, jejichž přední část plní samičí a zadní část pak samčí úlohu. Jak jednoduché a praktické, že? 

Plzáci samec nebo samice? Obojí!

Podobně jako zejové jsou na tom také živočichové, kteří jsou v našich končinách přece jen poněkud známější. Jde o plzáky španělské nebo i hlemýždě, které sice v zahradách vidíme jen neradi, na druhou stranu jsou ale velmi zajímavým objektem zkoumání odborníků z oblasti biologie. Stejně jako zmiňovaní zejové, mohou plzáci i hlemýždi plnit zároveň samčí i samičí úlohu v jednom a tom samém pářícím aktu. 

Změna pohlaví několikrát denně?

Zatímco zej, ačkoliv má ve svém názvu obrovský, je stále “jen” mořským plžem, se změnou pohlaví se setkáváme i u vyšších forem živočichů, zvláště pak u ryb. Příkladem může být kanic písmenkový, který sice při páření nevyužívá tak dokonalý systém jako zejové, zato se může během tohoto procesu plynule měnit ze samce v samici a zase zpět - a to dokonce opakovaně. Jeden pár si tak během dne vymění své role i několikrát. Výhodou je, že jsou kanicové schopni takto zplodit dvojnásobné množství potomstva. 

Ze samce samice za pár dnů - klauni

Klauni očkatí se líhnou jen jako samci. To se ale může časem změnit. Samozřejmě je řeč o rybách, o jejichž slávu se postaral zvláště animovaný film Hledá se Nemo. Klaunům v jejich společenství, ukrytém v (pro všechny ostatní živočichy jedovaté) sasance vládne samice, která si k oplodnění jiker vybírá největšího z “podřízených” samců.

Jako i v jiných živočišných skupinách, může se ale i zde stát, že matka rodu přijde o život. Nebyla by to ale moudrá příroda, kdyby si nedokázala s takovou situací poradit. Stačí tedy jen několik málo dní a z prvního samce skupiny se stane nová samice. Neskutečné? Možná, rozhodně je to ale tak…

reklama
#zej #klaun #změna pohlaví #kanic

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.