Vysoká hladina cholesterolu v krvi: Vsaďte na sóju
S vysokou hladinou cholesterolu v krvi má problémy celá řada lidí. Jde totiž o poměrně běžný, ale velmi nebezpečný stav, který může vést ke vzniku hned několika život ohrožujících stavů, jako je infarkt nebo mrtvice.
Cholesterol je tukovitá látka, která se nachází v našem krevním oběhu. Celá řada lidí se domnívá, že jakékoliv množství cholesterolu v cévách je škodlivé, opak je ale pravdou. Cholesterol začíná být nebezpečný až v případě, kdy je ho v našich cévách příliš vysoké množství.
Naše tělo totiž potřebuje cholesterol k výstavbě zdravých, správně fungujících buněk. Pokud je ho však v krevním oběhu příliš, může se ukládat na stěny tepen a zvyšovat riziko vzniku hned několika kardiovaskulárních onemocnění.
Jakmile se na stěnách cév navrství až příliš cholesterolu, dojde k výraznému snížení průtoku krve cévami, což vede mimo jiné ke zvýšení krevního tlaku. Navíc se část usazeného cholesterolu na vnitřní straně cév může ulomit a vytvořit krevní sraženinu, která může ucpat některou z našich cév, znemožnit tak průtok krve a vést k infarktu či mrtvici.
Rizikové faktory vzniku vysoké hladiny cholesterolu v krvi
Při vzniku vysoké hladiny cholesterolu v krvi hraje roli náš jídelníček, fyzická aktivita, celkový životní styl, ale i genetika.
Nicméně, i když máte geneticky zvýšenou pravděpodobnost vzniku tohoto nebezpečného stavu, můžete hladinu cholesterolu ve svém krevním oběhu ovlivnit pomocí jednoduchých změn jídelníčku a dalších aspektů životního stylu.
Prevence vysoké hladiny cholesterolu v krevním oběhu
Celkově je důležité snažit se v rámci prevence vysoké hladiny cholesterolu v krvi o sestavení vyváženého jídelníčku, který nebude obsahovat živočišné tuky a nadměrné množství průmyslově zpracovaných potravin.
Některé potraviny vám ale se snížením hladiny této tukovité látky v krvi pomohou více než jiné. Ke snížení hladiny cholesterolu v krevním oběhu mohou přispět mimo jiné i sójové boby.
Pravidelná konzumace výrobků ze sóji, mezi které patří například tofu, sójové mléko, některé veganské masné výrobky a některé proteinové prášky, pomáhá snížit hladinu LDL („špatného“ cholesterolu) v krvi.
Konzumace zhruba 25 g sójového proteinu denně může pomoci snížit hladinu LDL v krevním oběhu zhruba o 3 až 4 %.
V rámci prevence nebo úsilí o zlepšení stavu je však nutné zaměřit se na celkový životní styl. Samotná konzumace sójových výrobků nám nepomůže.
Důležité je také:
- vyhýbat se živočišným tukům,
- snížit množství soli v jídelníčku,
- udržovat si zdravou hmotnost,
- zbavit se zlozvyků, jako je kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu,
- věnovat se pravidelným fyzickým aktivitám,
- vyhýbat se stresu.
zdroj: Mayo Clinic, Harvard Health Publishing
KAM DÁL: Vysoký cholesterol: Pomůže vám netradiční druh oleje.