Zdravý neznámý bulgur: Je chutnější než kuskus a zdravější než rýže
Bulgur není ani drahý, ani náročný na přípravu, k tomu všemu to ani není žádné "zrní bez chuti". Podívejte se, jaké má významné benefity pro naše tělo a co vše se z něj dá připravit.
Bulgur je potravina, která pochází z Orientu. Obecně by se dalo říct, že se jedná o potravinu, která je velmi podobná kuskusu. Bulgur má ovšem oproti němu větší zrníčka, jelikož se vyrábí z nalámaných pšeničních zrn, zatímco kuskus je z pšeničné krupice.
Nutriční hodnoty bulguru (v rámci 100 g):
- energetická hodnota: 1 430 kJ (342 kcal)
- bílkoviny: 12,3 g
- sacharidy: 75,8 g
- tuky: 1,3 g
- vláknina: 18,3 g
Na našich pultech je k mání už nějaký ten pátek, ovšem kdo neví, o co se jedná, tak raději sáhne právě po daleko více známém kuskusu, díky čemuž je bulgur velmi opomíjen. Můžeme ho tudíž lehce charakterizovat jako částečně naklíčenou, usušenou a nahrubo pomletou pšenici s ořechovou chutí a širokým spektrem využití.
Je dokonce daleko výživnější než rýže a připravuje se rychleji než kroupy. Přesto se však objevuje na českých stolech opravdu jen sporadicky. Jeho výroba je celkem zajímavá. Nejdříve se vypere pšenice a následně se usuší. Poté dochází k jejímu drcení, při kterém vznikají menší kousky, které se následně pomocí sít třídí podle velikosti zlomků na různé frakce.
Jelikož je již předvařený, je s ním v kuchyni opravdu minimum práce a usnadňuje tak jeho použití v kuchyni. Někdy stačí pouze zalít vroucí vodou a nechat pár minut nabobtnat, další následné tepelné zpracování není nutné.
Neuvěřitelný obsah účinných látek
Obsah těchto látek je v bulguru opravdu neuvěřitelný. V porovnání s rýží jich má daleko více. Jedná se o opravdu cennou potravinu, ve které najdeme látky, jako je fosfor, horčík, selen, železo nebo také vitamín A.
Je také bohatým zdrojem vlákniny a má zanedbatelný obsah tuku, díky čemuž je skvělou formu pro všechny z nás, kteří bojují s nadbytečnými kilogramy. Bulgur navíc nezpůsobuje nepříjemné nadýmání, a proto je vhodným doplňkem dětské stravy.
Z pozitivních účinků na lidský organismus je třeba uvést hlavně podporu rychlosti metabolismu, podporu pravidelného vyprazdňování, detoxatikaci tlustého střeva, snižování chutě na sladké, normalizace hladiny cukru v těle a zklidnění nervového systému.
Kde ho sehnat a jak připravit?
Bulgur je stále časteji možné zakoupit i v běžných obchodních centrech a najdete ho snad v každém obchodě se zdravou výživou. Pokud byste přeci jen při nákupech měli smůlu a nenarazili na něj, pak není nic snadnějšího než si ho objednat přes internet. V obchodech se zdravou stravou ho nemůžete minout. Pokud si chcete být jisti jeho absolutní čistotou a vysokou kvalitou, pak volte produkt s označením bio.
Jak jsme již zmiňovali, mezi nesporné výhody bulguru patří jeho jednoduchá a také rychlá příprava. Stačí nasypat v poměru 1:3 do horké vody a nechat nabobtnat zhruba hodinu, rychlejší je cca 10-12 minut jej povařit.
I s vývarem ho následně můžete použít jako zavářku do polévky. Pakliže vodu slijete, lze bulgur zamíchat do nádivek, salatů či může posloužit jako příloha k masu či zelenině. Sympatie si často získává jako obměna rýže v rizotu nebo jako náhrada části mletého masa v sekané.
Sekaná s bulgurem
- 1 kg mletého masa (poměr 50:50 hovězí a vepřové maso)
- 100 g suchého bulguru
- 50 g hladké mouky
- 50 g strouhanky
- 2 vejce
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- majoránka, petrželka, tymián
Bulgur necháme nabobtnat a vychladnout. V míse smícháme mleté maso, vejce, na jemno nasekanou cibulku a prolisovaný česnek. Podle potřeby vzhledem ke konzistenci přidáme hladkou mouku a strouhanku. Dochutíme solí a pepřem.
Jako poslední do směsi zapracujeme bulgur, vytvoříme dvě šišky, vložíme je do pekáče, který vymažeme olivovým olejem. Podlijeme vodou a pečeme na 180 °C okolo hodiny.