Rakovina jícnu: Riziko vzniku této nemoci mohou zvyšovat i horké nápoje a polévky
Rakovině jícnu lze do určité míry předejít. V tomto případě je potřeba si dávat pozor nejen na to, co jíte. Pravděpodobnost vzniku tohoto druhu rakoviny totiž zvyšuje mimo jiné i teplota konzumovaného jídla a pití.
Tento druh rakoviny, tedy rakovina jícnu, je desátým nejběžnějším druhem této zákeřné nemoci na světě, informuje klinika Cleveland.
Vzniká v tkáni jícnu, tedy trubice, kterou putuje potrava z krku přímo do žaludku. Stejně jako i u dalších druhů rakoviny může být někdy těžké odhalit vznik rakoviny jícnu předtím, než se rozšíří do okolních tkání. Ve většině případů totiž před rozšířením nemoci nezpůsobuje člověku, který touto nemocí trpí, větší potíže.
Stejně jako u všech druhů rakoviny je ale nutné ji odhalit co možná nejdříve, spolu s rozšířením rakoviny dále po těle se značně ztěžuje její léčba a naděje na uzdravení klesají. Vzhledem k tomu, že jde o velmi závažné onemocnění, které v celé řadě případů nelze odhalit v momentě, kdy je jeho léčba nejsnazší, bychom měli dělat vše, co je v našich silách, abychom jeho vzniku předešli.
Prevence rakoviny jícnu
Klíčem prevence rakoviny jícnu je vyhýbání se rizikovým faktorům, které mohou zvyšovat pravděpodobnost jejího vzniku. Patří mezi ně mimo jiné:
- kouření
- pasivní kouření
- nadměrná konzumace alkoholu
- obezita
- chronický reflux jícnu
- lidský papilomavirus (HPV)
- předchozí prodělání rakoviny (v oblasti krku či hlavy)
- achalázie
- vystavení se určitým druhům chemikálií (rozpouštědlům a dalším)
Při snaze o prevenci vzniku rakoviny jícnu bychom se tak měli vyvarovat zlozvykům, mezi které patří mimo jiné i nadměrná konzumace alkoholu a kouření, a udržovat si zdravou váhu.
V případě, že trpíme chronickým refluxem jícnu nebo jinými stavy, které by mohly zvýšit riziko vzniku tohoto druhu rakoviny, měli bychom se s naším lékařem poradit o podstoupení preventivních testů, které by vznik tohoto druhu rakoviny odhalily. Stejný postup platí i pro pacienty, kteří prodělali některý z typů rakoviny, který vzniká v oblasti hlavy či krku.
Horké nápoje a polévky
Spolu s klesajícími teplotami a snahou se zahřát všemi možnými způsoby většina z nás sahá místo ledových nápojů a studených pokrmů po jejich pravém opaku. Horké nápoje a pokrmy (zejména polévky) nás sice spolehlivě zahřejí, ale v některých případech nám mohou také uškodit.
Konzumace až příliš horkých nápojů a pokrmů totiž může zatěžovat náš jícen. Výzkumy naznačují, že tento druh zatížení jícnu zvyšuje riziko vzniku rakoviny jícnu.
Před konzumací horkých čajů, čokolád a polévek je tedy ideální několik minut počkat a na horkých nápojích a pokrmech si pochutnat až v momentě, kdy se jejich teplota bude blížit té pokojové.
Symptomy rakoviny jícnu
Dokonce i při snaze o prevenci tohoto druhu rakoviny může v některých případech dojít k jejímu vzniku. Je proto nutné vědět, jakými symptomy se rakovina jícnu projevuje a dávat si na ně pozor. Mezi příznaky rakoviny jícnu patří:
- bolest v krku
- bolest zad za hrudní kostí nebo mezi lopatkami
- pálení žáhy
- chronický kašel
- chrapot
- ztráta tělesné hmotnosti
Zdroj: Cleveland Clinic, National Health Service
KAM DÁL: Léčba popálenin: Vyhněte se proudu studené vody a dalším babským radám.