Steatóza jater: Jak na prevenci?
Ztučnění jater neboli steatóza je velmi nebezpečné onemocnění, se kterým se potýká poměrně velké množství lidí. Zatím na něj bohužel neexistuje speciální léčba, je tedy nezbytné dělat vše pro to, abychom jeho vzniku předešli. Steatóza jater totiž může tento orgán vážně poškodit, v některých případech dokonce vede k cirhóze nebo k selhání.
Ztučnění jater, jak už název napovídá, znamená, že se na játrech usazuje nadměrné množství tuku, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.
To může játra vážně poškodit. Na zdravých játrech se totiž vyskytuje buď velmi malé množství tuku, nebo žádný.
Steatóza jater vzniká především u lidí trpících obezitou, to ale neznamená, že se nemůže objevit i u osob, kteří mají tělesnou hmotnost v mezích normálu. Tuk, který se na játrech hromadí, je postupem času může poškodit do takové míry, že přestanou fungovat tak, jak mají.
Zpočátku tedy toto onemocnění nemusí člověku, který jím trpí, způsobovat větší potíže, dokonce si jeho vzniku ani nemusí všimnout. Postupem času ale může usazením nadbytečného množství tukových zásob na játrech vést až k cirhóze nebo k selhání jater.
Symptomy steatózy jater
Při vzniku tohoto onemocnění nemusí pacient trpící ztučněním jater pociťovat žádné symptomy, později se u něj může nemoc projevit mimo jiné i únavou a bolestmi horní části břicha.
V momentě, kdy dojde k vážnějšímu poškození jater, se steatóza projevuje následujícími příznaky:
- zežloutnutí kůže
- zežloutnutí očního bělma
- zvětšená slezina
- otok břicha
- zvětšení krevních cév
Prevence steatózy jater
Mezi faktory, které zvyšují pravděpodobnost tohoto zvyku, patří:
- vysoký cholesterol
- obezita
- vysoká hladina triglyceridů v krevním oběhu
- spánková apnoe
- syndrom polycystických vaječníků
- cukrovka 2. typu
- hypotyreóza
- nedostatečná funkce hypofýzy
- metabolický syndrom
Klíčem k prevenci tohoto onemocnění je tedy především celkový zdravý životní styl, pomocí kterého můžeme zamezit vzniku celé řady nebezpečných zdravotních stavů, které patří mezi rizikové faktory vzniku steatózy jater.
Je důležité se soustředit především na vyvážený jídelníček plný ovoce, zeleniny, zdravých tuků a celozrnných produktů. Ideální je se vždy, pokud je to jen trochu možné, vyhýbat průmyslově zpracovaným produktům.
Nesmíme ale zapomínat také na udržení si zdravé tělesné hmotnosti, které je při prevenci ztučnění jater naprosto klíčové, jak dokazují studie. S tím nám pomůže mimo jiné i vyvážený jídelníček v kombinaci s pravidelnou fyzickou aktivitou.
Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine
KAM DÁL: Suchá popraskaná kůže a svědění: Jak nepříjemným příznakům psoriázy předejít?