Úžasný objev. Umělá inteligence umí lépe diagnostikovat rakovinu prsu

Umělá inteligence je při diagnostice rakoviny prsu úspěšnější než samotní doktoři
Umělá inteligence je při diagnostice rakoviny prsu úspěšnější než samotní doktoři

Pokrok vědy nemusí být nutně znát jenom na elektronice v domácnosti, chytrých telefonech či automobilech. Ty největší inovace zažívá IT ve spojení se zdravotnickým oborem. Málokdy však jsou úspěchy v tomto odvětví lákavé pro veřejnost a tisk. Novinka v rámci diagnostiky rakoviny prsu však stojí za pozornost nás všech. 

reklama

Umělá inteligence je v diagnostikování rakoviny prsu přesnější než lékaři! Vědci ze služby Google Health a Královské univerzity v Londýně (Imperial College London) vytvořili počítačový program pro čtení rentgenových snímků. Algoritmus byl ve vyhodnocování mamografických snímků lepší než šest jednotlivých lékařů a stejně dobrý jako dva spolupracující radiologové.

Ze studie vyplynulo, že umělá inteligence dokáže odhalit rakovinu prsu s podobnou mírou přesnosti jako lidé, ale s menším počtem falešných pozitivních výsledků. Současný běžný postup jsou dva radiologové, kteří vyhodnocují snímky z mamografu, a v nejednoznačném případě si k vyšetření přizvou třetího kolegu.

Velký pokrok

Vědci program naučili zjišťovat rakovinu prsu na základě 25 856 mamogramů z Británie a 3 097 snímků z USA. Zásadním zjištěním bylo, že program měl až o 5,7 procenta menší chybovost při nesprávném potvrzení rakoviny a až o 9,4 procenta při chybném vyloučení nádoru. Závěry výzkumu podle vědců představují velký pokrok při odhalování rakoviny prsu v raném stadiu.

Ředitel ústavu pro výzkum rakoviny (CRUK) Ara Darzi nad výsledky vyjádřil uspokojení: "Daleko předčily mé očekávání. Bude to mít výrazný vliv na zlepšení kvality vyšetření a radiologové se konečně budou moci věnovat ještě důležitějším věcem."

Každé tři roky zve britské zdravotnictví k vyšetření ženy ve věku mezi 50 a 70 lety. Starší zájemkyně o screening musí požádat. Školení nového radiologa zabere desítku let; výhodou vyvinutého programu navíc je, že se na rozdíl od člověka nikdy neunaví.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/uzasny-objev-umela-inteligence-umi-lepe-diagnostikovat-rakovinu-prsu-55979
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.