Lahodné bezlepkové cukroví: Intolerance vám Vánoce nezkazí
Období Vánoc si mohou naplno vychutnat dokonce i ti, kteří trpí celiakií. Alergie na lepek vám totiž nezabrání v pochutnávání si na všemožných druzích vánočního cukroví. Existuje spousta receptů na vánoční laskominy bez lepku.
Pokud trpíte celiakií, ale ze všech stran vás pokouší vůně klasického vánočního cukroví, nezoufejte. Rozhodně nejste odsouzeni k tomu jen smutně sledovat, jak ostatní hodují. Raději se ale vyhněte ochutnávce klasických perníčků, vanilkových rohlíčků a dalšího vánočního cukroví. Zažívací problémy, které by mohly následovat, za to totiž rozhodně nestojí.
Zkuste si jednoduše vyrobit jejich bezlepkové varianty nebo zcela jiné druhy (a možná ještě lepší) vánočního bezlepkového cukroví. Zvládne to opravdu každý. Zapněte si koledy, nasaďte zástěru a zkuste například následující recepty.
Nepečené ořechové kuličky
Tento lahodný recept zvládnou i ti nejmenší, obejdete se totiž i bez trouby.
Potřebujete:
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 250 g vypeckovaných datlí
- 150 g sušeného ovoce dle vašeho výběru
- 50 g medu
- 2 čajové lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička mletého nového koření
- špetka muškátového oříšku
- špetka mletého zázvoru
- 100 g cukru
Postup:
Nejdříve nasypte ořechy, datle a sušené ovoce do kuchyňského robota a všechny ingredience s jeho pomocí nasekejte na drobno. Ujistěte se ale, že jsou ve směsi stále sem a tam větší kousky jednotlivých ingrediencí.
Poté si k ruce vezměte střední misku a směs do ní přesypte. K najemno nasekaným oříškům, datlím a sušenému ovoci přidejte ostatní ingredience, vše pořádně smíchejte dohromady tak, aby vám utvořily tuhou pastu. Dále už jen zformujte ze směsi menší kuličky a obalte je v hrubém cukru (můžete nahradit i vanilkovým nebo skořicovým cukrem).
Nakonec už stačí jen vaše nepečené cukroví umístit přes noc do lednice, aby pořádně ztuhlo.
Perníčková zmrzlina
Tento recept potěší zejména milovníky netradičních chutí. Na zmrzlinu s příchutí perníčků totiž zkrátka jen tak nenarazíte.
Potřebujete:
- 2 šálky vysokoprocentní smetany ke šlehání
- 1 sklenice marshmallow krému
- 3 lžíce melasy
- 2 lžíce tmavě hnědého cukru
- 1/2 čajové lžičky mletého nového koření
- 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
Postup:
Umístěte smetanu a marshmallow krém do kuchyňského robota a zapněte ho zhruba na 10 vteřin, poté přidejte ostatní ingredience a zpracujte směs zhruba po dobu 30 vteřin.
Zhoustnutou směs přelijte do krabičky vhodné k zamražení a vložte ji do mrazáku. Nakonec už stačí jen nechat ji ztuhnout přes noc a perníčková zmrzlina je na světě.
Lahodné vánoční sušenky
Veselé sušenky s vůní vanilky, kterými potěšíte celou rodinu.
Potřebujete:
- 500 g bezlepkové mouky na pečení
- 1 a půl čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky soli
- 12 lžic změklého másla
- 1 vejce
- 1 a půl čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce podmáslí
- ozdobné barevné sypání
Postup:
Nejdříve zkombinujte dohromady mouku, prášek do pečiva a sůl. V další misce míchejte máslo a cukr po dobu zhruba jedné minuty. Ke směsi másla a cukru postupně přidejte zbytek ingrediencí, nakonec po částech přidejte směs mouky, prášku do pečiva a soli a vytvořte těsto a nechte ho alespoň několik hodin odpočívat (ideálně přes noc).
Poté si rozehřejte troubu na zhruba 170 °C a vytvarujte z těsta malé kuličky a rozmístěte je minimálně 5 cm od sebe. Pečte zhruba 10 až 12 minut a můžete začít mlsat.
Zdroj: Meaningful Eats, Taste of Home
KAM DÁL: Nevíte, co nadělit pod stromeček? Vsaďte na knížku. Na své si letos přijde opravdu každý.