Lahodné pochoutky z dýně: Jednoduché a jako stvořené do sychravého podzimního počasí
K podzimu dýně a nejrůznější laskominy, které z nich můžete připravit, neodmyslitelně patří, navíc jsou jednoduché a pochutná si na nich celá rodina. Většinu z nich zvládnete připravit do několika málo minut. Víte, jaké z nich jsou ty nejoblíbenější?
Jedním z nejoblíbenějších podzimních receptů vůbec je dýňová polévka, kterou máte hotovou, než řeknete švec.
Navíc vám dodá spoustu důležitých vitamínů a zároveň vás pořádně zasytí. Stejně jako počasí se i naše tělo během roku mění, na podzim proto vyžaduje zcela jiné pokrmy. Ideální je na podzim místo studených salátů a ledových nápojů se zaměřit na teplá jídla a čaje.
Dýňová polévka
Horká dýňová polévka se proto hodí k podzimu nejen kvůli tomu, že je připravená ze sezonní dýně, ale také proto, že vám pomůže v sychravém počasí pořádně se zahřát.
Potřebujete:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené na jemno
- 2 mrkve, nakrájené na kousky
- 2 stroužky česneku
- 1 kg dýně bez slupky, nakrájené na kostičky
- 1,2 l kuřecího vývaru
- 150 ml smetany na vaření
- muškátový oříšek
Postup:
Stačí jen rozpálit hrnec a nalít do něj olivový olej, přidat do pánve cibule, mrkve a česnek a vše opéct, dokud cibule a zelenina nezměkne. Poté přidejte dýni a vše smažte na mírném ohni dalších 5 minut. Dále přidejte vývar a vše vařte, dokud dýně nebude tak měkká, že ji budete moci snadno rozmačkat pomocí vidličky.
Poté do vývaru pomalu nalijte smetanu na vaření a polévku vařte další 2-3 minuty. Nakonec hrnec stáhněte z plotýnky a vše v něm rozmixujte pomocí tyčového mixéru a můžete podávat.
Na talíře poté můžete, ale nemusíte nastrouhat špetku muškátového oříšku.
Dýňový koláč
Koláč z dýně je jedním z těch nejoblíbenějších dezertů vůbec a spolu s dýňovou polévkou tvoří naprosto nepřekonatelné duo podzimních receptů. Aktivní příprava této pochoutky vám zabere jen pár minut a potěší vaše chuťové pohárky. Na dýňovém koláči si pochutnají i ti nejmenší.
Potřebujete:
- 500 g křehkého těsta
- špetku skořice
- 800 g nakrájené dýně bez slupky
- 150 ml smetany na vaření
- 150 g cukru
- špetku muškátového oříšku
- špetku zázvoru
- 3 vajíčka
- 30 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce javorového sirupu
Postup:
Nejprve si rozválejte předpřipravené křehké těsto a vyplňte s ním koláčovou formu, posypte ho skořicí a nechte ho 30 minut odpočívat. Poté přidejte dýni, smetanu, cukr, muškátový oříšek a zázvor do hluboké pánve a vše povařte na mírném ohni po dobu zhruba 20 minut. Nakonec nechte směs vychladnout a vše rozmixujte.
Dále rozpalte troubu na 200 stupňů a nejdříve v troubě upečte křehké těsto.
Po zchladnutí směsi s dýní do ní nalijte rozmíchaná vajíčka a rozpuštěné máslo. Poté nalijte směs na těsto a vše pečte po dobu dalších 30 minut, zkontrolujte propečení koláče pomocí špejle a případně pečte ještě dalších 15 minut.
Zdroj: Olive
KAM DÁL: Připravte svůj dům na zimu: Na co opravdu nesmíte zapomenout?