Menopauza: Jídla, která vás pomohou zbavit nepříjemných symptomů

Mezi symptomy menopauzy patří mimo jiné i návaly horka a noční pocení
Foto: Depositphotos
Mezi symptomy menopauzy patří mimo jiné i návaly horka a noční pocení
zajímavost

Mezi vedlejší účinky menopauzy patří mimo jiné i přibírání na váze nebo návaly horka. S celou řadou těchto a dalších nepříjemných příznaků tohoto procesu vám může pomoci změna jídelníčku. Klíčem je soustředit se na potraviny s obsahem fytoestrogenů.

reklama

Podle webu Národní zdravotní služby je menopauza zcela přirozeným dějem, kterým prochází ženy ve věku od 45 až 55 let. Tento děj znamená, že daná žena přestane menstruovat a ztrácí tak schopnost otěhotnět.

V některých případech může tato změna nastat dokonce i u žen mladších 45 let, to se ale děje jen velmi zřídka.

Tento přirozený děj s sebou kromě několika trvalých změn ženského organismu ale přináší i celou řadu nepříjemných vedlejších symptomů. Patří mezi ně mimo jiné:

  • noční pocení
  • návaly horka
  • problémy se spánkem
  • úzkosti
  • snížené libido
  • problémy s koncentrací

Tyto problémy navíc nezmizí okamžitě. Ženy je většinou začínají pociťovat již měsíce, či dokonce roky před tím, než projdou menopauzou. Dokonce i poté mohou ženy pociťovat tyto symptomy až po dobu několika let.

S nepříjemnými symptomy menopauzy ale naštěstí lze alespoň do určité míry bojovat, a to úpravou jídelníčku.

Podle několika studií je ideální se v tomto období zaměřit zejména na potraviny, které obsahují fytoestrogeny. Ty totiž v těle dokáží do jisté míry nahradit hlavní ženský pohlavní hormon estrogen, který po menopauze v těle ubývá.

Jedná se zejména o následující potraviny:

  • sojové boby
  • hroznové víno
  • švestky
  • zelený čaj
  • černý čaj
  • arašídy
  • lněná semínka
  • ječmen

 

Mléčné výrobky

Tento typ potravin může ženám po menopauze i těm, kteří touto hormonální změnou právě procházejí, pomoci posílit jejich kosti. Snížená produkce estrogenu v tomto období totiž vede mimo jiné i ke snížení hustoty kostí a ty se tak snadněji lámou.

Mléčné výrobky obsahují vápník, fosfor, hořčík, draslík a vitamíny D a K, které jsou pro zdraví kostí stěžejní, jak dokazují výzkumy.

Zdravé tuky

Tento typ tuků, které můžete najít mimo jiné v rybách a semínkách, obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin. Studie dokazují, že zdravé tuky pomáhají snížit frekvenci návalů horka.

Celozrnné potraviny

Tento druh jídel obsahuje celou řadu prospěšných živin. Najdete v nich vlákninu, vitamíny B a další. Zařazením celozrnných potravin do vašeho jídelníčku snižujete riziko předčasné smrti o 17 %, jak dokazují výzkumy.

Ovoce a zelenina

To, že bychom do našeho jídelníčku měli zařadit i ovoce a zeleninu, není žádným překvapením, obsahují totiž celou řadu vitamínů a minerálů, bez kterých se naše tělo neobejde. Mimo jiné ale také zmírňují návaly horka až o 19 %, jak dokazuj studie.

Potraviny obsahující fytoestrogen

Dokonce existuje způsob, jak sníženou hladinu estrogenu v těle alespoň do určité míry nahradit. Některá jídla totiž obsahují fytoestrogen, který v našem těle působí jako slabá forma estrogenu. Mezi tyto potraviny patří sojové boby, cizrna, lněná semínka, hroznové víno, bobule, černý čaj, ječmen, švestky a další.

Zdroj: HealthlineNational Library of Medicine, Nutrition Data

KAM DÁL: Vědcům se podařilo nemožné, vrátili čas: Jedná se o recept na věčné mládí?

reklama
#praktické rady

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.