Menopauza: Jídla, která vás pomohou zbavit nepříjemných symptomů
Mezi vedlejší účinky menopauzy patří mimo jiné i přibírání na váze nebo návaly horka. S celou řadou těchto a dalších nepříjemných příznaků tohoto procesu vám může pomoci změna jídelníčku. Klíčem je soustředit se na potraviny s obsahem fytoestrogenů.
Podle webu Národní zdravotní služby je menopauza zcela přirozeným dějem, kterým prochází ženy ve věku od 45 až 55 let. Tento děj znamená, že daná žena přestane menstruovat a ztrácí tak schopnost otěhotnět.
V některých případech může tato změna nastat dokonce i u žen mladších 45 let, to se ale děje jen velmi zřídka.
Tento přirozený děj s sebou kromě několika trvalých změn ženského organismu ale přináší i celou řadu nepříjemných vedlejších symptomů. Patří mezi ně mimo jiné:
- noční pocení
- návaly horka
- problémy se spánkem
- úzkosti
- snížené libido
- problémy s koncentrací
Tyto problémy navíc nezmizí okamžitě. Ženy je většinou začínají pociťovat již měsíce, či dokonce roky před tím, než projdou menopauzou. Dokonce i poté mohou ženy pociťovat tyto symptomy až po dobu několika let.
S nepříjemnými symptomy menopauzy ale naštěstí lze alespoň do určité míry bojovat, a to úpravou jídelníčku.
Podle několika studií je ideální se v tomto období zaměřit zejména na potraviny, které obsahují fytoestrogeny. Ty totiž v těle dokáží do jisté míry nahradit hlavní ženský pohlavní hormon estrogen, který po menopauze v těle ubývá.
Jedná se zejména o následující potraviny:
- sojové boby
- hroznové víno
- švestky
- zelený čaj
- černý čaj
- arašídy
- lněná semínka
- ječmen
Mléčné výrobky
Tento typ potravin může ženám po menopauze i těm, kteří touto hormonální změnou právě procházejí, pomoci posílit jejich kosti. Snížená produkce estrogenu v tomto období totiž vede mimo jiné i ke snížení hustoty kostí a ty se tak snadněji lámou.
Mléčné výrobky obsahují vápník, fosfor, hořčík, draslík a vitamíny D a K, které jsou pro zdraví kostí stěžejní, jak dokazují výzkumy.
Zdravé tuky
Tento typ tuků, které můžete najít mimo jiné v rybách a semínkách, obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin. Studie dokazují, že zdravé tuky pomáhají snížit frekvenci návalů horka.
Celozrnné potraviny
Tento druh jídel obsahuje celou řadu prospěšných živin. Najdete v nich vlákninu, vitamíny B a další. Zařazením celozrnných potravin do vašeho jídelníčku snižujete riziko předčasné smrti o 17 %, jak dokazují výzkumy.
Ovoce a zelenina
To, že bychom do našeho jídelníčku měli zařadit i ovoce a zeleninu, není žádným překvapením, obsahují totiž celou řadu vitamínů a minerálů, bez kterých se naše tělo neobejde. Mimo jiné ale také zmírňují návaly horka až o 19 %, jak dokazuj studie.
Potraviny obsahující fytoestrogen
Dokonce existuje způsob, jak sníženou hladinu estrogenu v těle alespoň do určité míry nahradit. Některá jídla totiž obsahují fytoestrogen, který v našem těle působí jako slabá forma estrogenu. Mezi tyto potraviny patří sojové boby, cizrna, lněná semínka, hroznové víno, bobule, černý čaj, ječmen, švestky a další.
Zdroj: Healthline, National Library of Medicine, Nutrition Data,
KAM DÁL: Vědcům se podařilo nemožné, vrátili čas: Jedná se o recept na věčné mládí?