Podzimní imunitu posílí docela "obyčejné" potraviny. Nepodceňujte přípravu na podzimní plískanice
A je to tady. Letošní rok i vinou koronaviru snad utíká ještě rychleji než ty předchozí. Máme za sebou jaro i léto a podzim se neodbytně hlásí o slovo. A s ním i nejrůznější choroby, nachlazení, rýmy - prostě stavy, kterým bychom se velmi rádi vyhnuli. Jak na to? S pomocí přírody!
Základem úspěchu při snaze o udržení zdraví i v nadcházejících sychravých dnech a týdnech je dobrá imunita. O tu se můžeme zasloužit třeba otužováním, dodržováním zdravého životního stylu, sportem, ale také správnou volbou bylin, které mohou účinně pomáhat. Kterým z nich se vyplatí věnovat pozornost právě na podzim?
Rakytník nade vše
Jistě jsme v dětství slýchali (a je to pravda), že citrusy obsahují velké množství vitamínů, které pomůžou v bojích proti nachlazení. Stejně tak ale tělo získá velké množství vitamínu C, ale i A, E, D, F, K, P a skupiny B například z rakytníku, který si v našich končinách získává stále větší zájem a vážnost. A protože je opravdu oblíbený, není ani nutné jej pěstovat a sušit, ke koupi je v každém bylinkářství, ale i běžně v obchodech.
Nejen vitamíny
Kromě vitamínů nabídne rakytník také řadu minerálních látek, hořčík, železo, draslík a mnoho dalších. Jednoduše řečeno - pro podzimní čas je právě rakytník jednou z nejlepších možností, jak posílit tělo v boji proti nemocem. Možností zpracování rakytníku je hned několik. Naložením do jablečného octa získáme posilující nápoj, který po smíchání s vodou pijeme každé ráno. Ale je pravda, že takový nápoj není úplně pro každého. Klasikou, kterou jistě zvládnou všichni - připravit i vypít - je jedoduše rakytníkový čaj. Dvě lžičky bobulí zalít horkou vodou a několik minut nechat vyluhovat, to je ten správný postup. A pak už jen vypít a při pravidelné konzumaci pozorovat, jak se tělo stává odolnějším a zdraví pevnějším.
Zázvor pro každou příležitost
Specifická chuť zázvoru, to je také jedna z věcí, která k podzimu patří již od dob našich předků. Vždyť také dobře věděli, proč jej konzumují. Nastrouhaný nebo třeba na tenké plátky nakrájený zázvor zalijeme horkou vodou, po deseti minutách přecedíme a hotový čaj nás pak nejen zahřeje, ale posílí i naši imunitu. Na dochucení je možné ještě použít citron a samozřejmě jej můžeme i přisladit. K tomu využijeme raději med nebo stévii, klasickému cukru se mnoho lidí raději vyhne.
“Obyčejný” česnek
Jak jistě mnozí velmi dobře vědí, česnek je téměř kouzelný. Vždyť jde dokonce o přírodní antibiotikum, které si poradí i se záněty v těle - a samozřejmě posiluje imunitu, kterou nyní i v souvislosti s předpokládanou další vlnou koronaviru tolik potřebujeme. A tak bychom právě česneku měli zvlášť v těchto dnech a týdnech věnovat zvláštní pozornost. Česnek má navíc tu výhodu, že jej můžeme zapracovat do pomazánek nebo i do vařených jídel, vynikající je rozdrcený česnek namíchaný s medem. Zkuste jej ochutnat, jistě neodoláte. Takovou směs je možné použít i na dochucení salátu nebo zkrátka “jen tak”. Organismus vám za takovou pomoc jistě poděkuje.
KAM DÁL: Zemřel oscarový režisér Jiří Menzel. Na poslední cestu ho doprovodila náruč jeho blízkých.