Recept na ty nejlepší perníčky. Udržet je dlouho vláčné vám pomůže jednoduchý tip
Celá řada domácností se už léta snaží objevit ten nejlepší recept na perníčky a vymyslet způsoby, jak zařídit, aby jim perníčky vydržely dlouho čerstvé. Naštěstí vám s tím pomůže jeden jednoduchý trik.
Perníčky můžeme vysledovat až do starého Řecka a Egypta, kde měly zcela jinou podobu a používaly se k rituálním účelům, jak uvádí The Spruce.
Tato pochoutka se na našem kontinentu objevila už v 11. století. Tehdy přivezli křižáci ze Středního východu aromatický zázvor a čeští kuchaři, kteří připravovali pokrmy pro šlechtu, s ním začali experimentovat. Později se stal zázvor dostupným i pro nižší vrstvy a perníčková tradice začala vzkvétat.
Starověký recept na perníčky se ale od těch, které známe, dnes velmi lišil. Dříve se perníkové těsto vyrábělo smícháním mandlí, strouhanky, růžové vody, cukru a zázvoru. Těsto se poté vtisklo do dřevěných formiček, které byly většinou vyřezány do tvarů králů, královen nebo křesťanských symbolů.
Dokonce i před několika stovkami let se hotové perníčky bohatě zdobily jedlým barvivem nebo bílou polevou, samozřejmě ale jen v sídlech těch, kteří si to mohli dovolit.
Strouhanka byla nahrazena moukou až v 16. století v Anglii. Do receptu na perníkové těsto byly tehdy také přidány vejce a sladidla.
Recept na perníkové těsto
Pokud jste fanoušky co možná nejměkčích perníčků, tento recept je přímo pro vás.
Potřebujete:
- 10 dkg másla (změklé)
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce perníkového koření
- 50 dkg hladké mouky
- 25 dkg moučkového cukru
- čajová lžička kakaa
- 1/2 lžičky jedlé sody
Poleva
- 24 dkg moučkového cukru
- 2 bílky
- pár kapek citronu
Postup
Všechny suroviny postupně smícháme dohromady a vypracujeme z nich tuhé těsto. Nesmíme zapomenout těsto zabalit do fólie a dát ho odpočinout do lednice minimálně na několik hodin. V momentě, kdy se rozhodnete z těsta vykrajovat perníčky, nejdříve počkejte, než se ohřeje na pokojovou teplotu. Poté můžete těsto vyválet a začít vykrajovat.
Vykrájené perníčky umístěte na máslem potřený plech nebo na pečicí papír.
Po upečení můžete (ale nemusíte) perníčky potřít vejcem rozmíchaným ve 4 lžících mléka.
Poté už jen stačí vyšlehat spolu ingredience na polevu, počkat, než perníčky vychladnou, a začít zdobit.
Jak udržet perníčky dlouho měkké?
Stačí jen perníčky skladovat s půlkou jablka a vydrží vám krásně vláčné. Jablko položte na perníčky pouze slupkou, v opačném případě by se vám rozmočily.
Zdroj: The Spruce, Sallys baking addiction
KAM DÁL: Levné dárky pro každého, kterými rozhodně neurazíte.