Skvrny od potu: Jak z oblečení odstranit zažloutlé skvrny v podpaží

Se zažloutlými skvrnami od potu vám pomůže mimo jiné i obyčejný ocet
Foto: Depositphotos
Se zažloutlými skvrnami od potu vám pomůže mimo jiné i obyčejný ocet
zajímavost

Tento typ skvrn je jeden z těch nejodolnějších a dokáže tak lehce odepsat naše oblíbená bílá trička, tílka a další kousky oblečení, které jsou potu vystaveny nejvíce. Naštěstí ale existují zaručené tipy, jak je z oblečení jednoduše odstranit.

reklama

Pot je ve skutečnosti bezbarvý. Skvrny na oblečení tak nezpůsobuje pot samotný, ale reakce potu s bateriemi, které žijí na naší pokožce, a s deodorantem. Někteří lidé se potí pouze, když cvičí, pro některé je pot ale každodenním problémem. Naštěstí existují i tipy, jak vzniku skvrn od potu zamezit, patří mezi ně následující:

  • Požívejte místo deodorantu antiperspirant, ten dokáže pocení ve velké míře zredekovat, a tím pádem i zamezit tvorbě skvrn od potu
  • Pokud používáte deodorant, dbejte na to, abyste ho na podpaží neaplikovali až příliš, to by mohlo zvýšit riziko vzniku skvrn
  • Noste pod topy košilky či nátělníky
  • Snažte se zašpiněné oblečení vyčistit co nejdříve

Jak odstranit skvrny od potu

Naštěstí ale není důvod k panice ani v momentě, kdy se na vašem oblečení skvrny od potu objeví. Ideální je snažit se skvrny od potu z oblečení odstranit ještě předtím, než na něm zaschnou. Nejdříve smíchejte v malém lavoru či zašpuntovaném umyvadle bílý ocet a teplou vodu v poměru 1:2 a znečištěné tričko do směsi namočte. Nechte směs vody a octa na skvrnu působit po dobu 30 minut. Po uplynutí 30 minut zkontrolujte, jestli skvrna zmizela.

Pokud vám ocet nepomůže, je na čase použít silnější látku. Přímo na skvrnu od potu vylijte malé množství peroxidu vodíku a nechte ho působit po dobu 30 minut. Nakonec stačí pokračovat ve vašem běžném způsobu praní.

Rozhodně ale nezaměňujte peroxid vodíku za bělidlo. Ačkoliv se tato látka může zdát jako logický krok, ve skutečnosti může skvrny od potu ještě zhoršit.

Zdroj: Molly Maid

KAM DÁL: Jak se lehce a levně zbavit zápachu z pračky.

reklama
#praktické rady

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.