Syndrom karpálního tunelu: Jak snadno předejít nehybnosti ruky

Pravděpodobnost vzniku karpálního tunelu může zvyšovat mimo jiné i chlad
Foto: Depositphotos
Pravděpodobnost vzniku karpálního tunelu může zvyšovat mimo jiné i chlad
zajímavost

Velké riziko vzniku syndromu karpálního tunelu mají zejména lidé, kteří pracují na počítači. Pokud i vy trávíte velkou část dne pohybováním počítačovou myší, je nutné dělat vše pro to, abyste tomuto bolestivému stavu předešli.

reklama

Syndrom karpálního tunelu způsobuje zvýšený tlak na tzv. středový nerv, který ovlivňuje naši citlivost ve všech prstech kromě malíčku. Projevuje se tuhnutím, brněním, necitlivostí a bolestí zápěstí a některých prstů. Ve většině případů se jedná o prostředníček, ukazováček a palec. Většinou vzniká u lidí, kteří svoje zápěstí často namahají, ať už prací na počítači, či nějakým jiným druhem činnosti.

Naštěstí lze tomuto nepříjemnému stavu poměrně lehce předcházet, ideální je začít co nejdříve, dokonce i pokud vás zápěstí nebolí.

Pravidelné pauzy

Jedním z nejúčinnějších způsobů prevence karpálního tunelu je dát si od činnosti, kterou naše zápěstí namáháme, pravidelně 10 až 15minutovou pauzu. Četnost přestávek je nutné přizpůsobit tomu, jak silně zápěstí namáháte. Ideální je, pokud možno, aktivitu, která namáhá vaše zápěstí, střídat s jinou.

Protažení

Zároveň s pauzami je ideální si zápěstí pravidelně protahovat. Je to jednoduché, stačí jen dlaň zabalit do pěsti a poté zase prsty pomalu natahovat. Tento postup opakujte minimálně pětkrát a rozhodně na protažení nijak nespěchejte.

Pozice zápěstí

Pro prevenci vzniku syndromu karpálního tunelu je ideální, pokud je vaše zápěstí v neutrální pozici, nemělo by se při zátěži ohýbat ani nahoru, ani dolů. Tato pozice zmírňuje tlak na středový nerv. Udržet neutrální pozici zápěstí nám může mimo jiné pomoci udržet i podložka na myš se zápěstní opěrkou.

Teplo

Pravděpodobnost vzniku syndromu karpálního tunelu může mimo jiné zvýšit i chladné prostředí. Dbejte tedy na to, abyste vaše zápěstí udržovali v teple.

Zdroj: WebMD

KAM DÁL: Problémy se spánkem: Lékařka prozradila, jak rychle usnout i v letních měsících.

reklama
#praktické rady

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.