Vánoční cukroví bez kil nahoře: Na takových dobrotách si pochutnají i diabetici
Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům už řady let. Rituál pečení je dnes pro nás tak samozřejmý, jako zdobení vánočního stromečku nebo dávání dárků. Pokud si chcete upéct dobrotu, po které nepřiberete, máme pro vás hned několik receptů. Vánoční cukroví se obejde i bez cukru, a ještě se nebudete muset muset obávat nadbytečných kil.
Pro někoho je představa Vánoc bez cukru noční můrou a pro někoho naopak skvělou výzvou. Váš jídelníček však kouzlo Vánoc nijak neovlivní. Ranní procházku v přírodě vystřídá teplo domova a vůně čaje. K pohádkám a rodinné pohodě přidáte talířek cukroví a už si jen vychutnáte tento krásný čas. Dopřejte si Vánoce podle svých představ a podpořte tím i vaše zdraví.
Vanilkové rohlíčky bez výčitek
Vanilkové rohlíčky patří k vůbec nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví a to nejen u nás. Jejich historie sahá až do 17. století, jsou původem z Rakouska. Dle legendy se poprvé začaly péct již v roce 1863. Jejich tvar půlměsíce znázorňoval vlajku osmanské říše. Právě roku 1863 byla osmanská říše poražena rakouskou armádou. Traduje se, že tvar půlměsíce byl použit jako výraz potupy osmanských vojsk.
Na přípravu vanilkových rohlíčků budete potřebovat:
- 130 g mandlové mouky nebo namletých mandlí
- 1 vejce
- 80 g změklého másla
- špetku prášku do pečiva
- vanilkovou esenci
Postup:
- Jednoduše smícháme všechny ingredience tak, aby vytvořily těsto.
- Těsto vložíme do lednice a necháme odpočívat minimálně 30 minut.
- Během doby, co těsto odpočívá, předehřejeme troubu na 160°C.
- Těsto vyndáme z lednice a tvarujeme rohlíčky libovolné velikosti.
- Rohlíčky skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme 10 – 15 minut dle výkonu trouby.
- Rohlíčky necháme řádně vychladnout a až poté uložíme do krabic, jinak by se nám ještě horké rozpadly.
Rafaello kuličky trochu jinak
Ne každý si pod pojmem cukroví představí tuto oblíbenou pochoutku. Kokos a ořechy k Vánocům však patří, tak proč nevyzkoušet něco nového?
Na přípravu zhruba 12 ks budete potřebovat:
- 10 g kokosového oleje
- 5 g másla
- 10 g lískových ořechů
- 30 g vlašských ořechů
- 20 g mandlí
- 45 g libovolného ořechového másla
- Kokos na obalení
- Mandle na naplnění
Postup:
- V hrnci rozpustíme kokosový olej a máslo.
- Poté smícháme s rozmixovanými ořechy a ořechovým máslem.
- Až se těsto řádně spojí, tvarujeme kolečka.
- Do každého kolečka přidáme mandli, zabalíme a vytvoříme kuličku.
- Kuličky řádně obalíme v kokosu a dáme ztuhnout do lednice.
Perníčky jako od babičky
Tradice pečení perníčků se u nás objevila v návaznosti na tradici německou. První perníčky se u nás začaly péct již roku 1324. Nejednalo se však o perníčky, jak je známe dnes, ale pekly se během celého roku. Vánoční čas dal perníčkům podobu náboženských motivů – Panny Marie, Ježíška. Prostí lidé volili tvary perníčků podobné těm současným. Dnešní podobu získaly perníčky až v 19. století.
Na přípravu perníčků budete potřebovat:
- 1 hrnek loupaných mandlí
- 3 lžíce ořechového másla (ideálně lískooříškové)
- 1 vejce
- 2 lžičky skořice
- 1, 5 lžičky perníkového koření
- ½ lžičky jedlé sody
- Pár kapek rumu (při diabetu vynechat)
Poleva:
- Kokosové máslo / pomazánka (rozehřáté)
- Vanilkový extrakt
Postup:
- Mandle rozmixujeme a smícháme se skořicí, perníkovým kořením a jednou sodou.
- Přidáme ořechové máslo, vejce, případně rum.
- Pomocí rukou vytvoříme pevné těsto.
- Těsto necháme odpočívat v lednici zhruba 30 minut.
- Troubu předehřejeme na 175°C.
- Těsto vyndáme z lednice, vyválíme na plát a začneme vykrajovat libovolné tvary.
- Záleží na vás, jak vysoké těsto vyválíte. Vyšší těsto bude po upečení více nadýchané, nižší naopak křupavé.
- Perníčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme 6 – 8 minut dle výkonu trouby a tloušťky těsta.
- Během pečení si na vodní lázni rozpustíme kokosové máslo s vanilkovým extraktem (pouze pár kapek).
- Perníčky necháme zcela vychladnout a zdobíme připravenou polevou.
Vosí hnízda s vlastním piškotem
Vosí hnízda patří v českém prostředí mezi tradice již stovky let. Jejich původ však není známý. Traduje se, že nevznikly jako typické vánoční cukroví, ale pekly se k oslavám slunovratu. Rozličné tvary cukroví měly vždy svou symboliku. Nejčastěji sloužily jako ochrana od „zlých sil“. Jeden z výkladů tvaru tohoto cukroví je právě ten, že tvar připomínající obydlí, měl chránit lidské domovy.
Na vosí hnízda budete potřebovat:
- 550 ml smetany ke šlehání
- 100 g másla
- 300 g čokolády (pouze 90 % a více)
- 400 g kešu ořechů
- ¼ hrnku rumu (při diabetu si hlídejte počet zkonzumovaných kousků, abyste nepřesáhli množství „povoleného“ cukru)
- Vaječný likér
- 2 hrnky kokosového mléka nebo kokosové smetany
- Skořice
- Muškátový oříšek
- 3 žloutky
- vanilkový extrakt
- kokosový olej (na vymazání formiček )
- kokosová mouka (na vysypání formiček)
Piškot:
- 50 g kešu ořechů
- 50 g kokosové mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 80 g kešu másla
- vanilkový extrakt
Postup:
- Do hrnce vlijte smetanu, přidejte máslo a nechte prohřát.
- Přidejte nasekanou čokoládu.
- Směs řádně míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte rum a rozmixované kešu ořechy.
- Hrnec odstavte z plotny a nechte vychladnout, Umístěte do lednice přes noc.
- Do vymazaných a vysypaných formiček vtlačte ztuhlou směs.
- Do hnízd vytvořte akorát hluboký důlek.
- Hnízda plníme připraveným likérem a překryjeme piškotem.
- Nakonec hnízda vyjmeme z formiček a uložíme do chladu.
- Skladujeme maximálně 7 dní.
Likér
- Likér připravíme smícháním kokosového mléka a libovolného množství koření.
- Směs necháme probublávat zhruba 6 minut, hlídáme.
- Mezitím ve větší míse vyšleháme žloutky.
- Hotovou a horkou směs po lžících přidáváme ke žloutkům, řádně mícháme.
- Celý obsah mísy následně vložíme opět do hrnce a zahřejeme na plotně (nevaříme).
- Výsledný likér necháme řádně vychladnout.
Posledním krokem je domácí piškot
- Rozmixované ořechy smícháme s kokosovou moukou a vanilkovým extraktem.
- Přidáme vejce, žloutek a kešu, či jiné ořechové máslo.
- Vytvoříme tuhé těsto, které vyválíme v placku vysokou zhruba 4 mm.
- Vykrájíme kolečka ve velikosti piškotů.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 7 – 8 minut.
- Necháme řádně vychladnout.
Zdroje: cukrfree.cz, @mama_s_cukrovkou, toprecepty.cz, jenzeny.cz, kudyznudy.cz, apetitonline.cz
KAM DÁL: Stres a úzkost: Jak se těchto nepříjemných pocitů jednoduše zbavit.