Atopický ekzém, jak na něj?

Víte, jak vypadá atopický ekzém?
Zdroj: sociální sítě
Víte, jak vypadá atopický ekzém?

Atopický ekzém, strašák dětí i dospělých. Jak se mu účinně bránit? A jde to i bez kortikoidů? 

reklama

Atopickým ekzémem trpím od malička. Moc dobře vím, co to je mít po celém těle rudé fleky, které neutěšitelně svědí. Jaké to je, když vám máma zašívá rukávy u pyžama, abyste se v noci zběsile neškrábali, neustálé používání různých mastiček a píchání kalciových injekcí. Nejhorší je, když se vám tenhle hnus udělá na obličeji.

Ekzém a lepek souvisí! Jak na bezlepkovou dietu? Bezlepková dieta se může týkat i vás. Poznáte na sobě příznaky?
Všeobecně platí: nepoužívat mýdlo (když už, tak dětské), ani sprchové gely, koupat se krátce a spíše ve vlažné vodě, žádná horká voda. Nejíme citrusy, uzeniny, vyhýbáme se cukru a tukům.

Příčiny jsou různé – strava, hormony, psychický stav, dlouhé rukávy a kalhoty. To všechno mu přispívá, pokud máte jemnou pleť a určité předpoklady, tak přijde a už vás nechce opustit. Když jsem byla malá, tak si mne můj zodpovědný otec vzal na chatu. I s ekzémem mne nechal koupat v místním rybníku. Po návratu domů mne vlastní matka nepoznala a lékaři si moje fleky fotili do lékařských knih.

Nic na něj nepomáhalo. Po zaléčení se objevil znovu. Má to určitou periodicitu, a to cca co dva roky a je zpátky. Nic moc nepomáhalo. Kortikoidy, mastičky, léky, nic. Až asi v 16-17 letech jsem šla za mamkou mojí kamarádky, která se věnuje přírodní medicíně. Věřte, jsem k tomuhle vážně skeptická. A tak se mi původně moc nechtělo. Ovšem člověk zahnaný do kouta nemá moc na výběr.

Nakonec se z toho všeho vyklubala nesnášenlivost na pyly. A ejhle, jsme doma. Alergii na pyly mi údajně vyléčili asi ve 12 letech. Ve skutečnosti se jen změnila hormonální výměna v těla, a tak se projevy dočasně zmírnily. Vyhráno ale rozhodně nebylo. S tím se vázalo zadržování vody v těle a porucha lymfatického systému.

Atopický ekzém tedy úzce souvisí s pylovou alergií a to už není legrace. Neznamená to jen, že začnete pít bylinky a používat doplňky stravy. Musíte upravit především dosavadní jídelníček. Takže žádné mléčné výrobky, ořechy, tropické ovoce, rajčata, jablka, džusy, orientální koření a dochucovadla, stejně jako potraviny obsahující lepek. Velká legrace. Určitě si nechte zjistit, s čím váš ekzém souvisí.

Vedle toho mne dvakrát denně čekaly bylinky a ty také nebyly moc dobré. Pomohla mi směs: 1 čajovou lžičku sušených listů a 1 čajovou lžičku sušeného kořene přelijte 200 ml vroucí vody, 20 minut vyluhujte a sceďte. Pijte ještě teplé, ale nezapomínejte, že atopický ekzém má více druhů, a tak je i více druhů směsí. Je potřeba poradit se s odborníkem, který vám poradí tu správnou směs.

Atopický ekzém. Je to vlastně neinfekční povrchový zánět položky. Jsou to svědivé změny na kůži - puchýřky, mokvání, stroupky, šupinky. Atopický ekzém je velmi častý a objevuje se již od dětství, bývá spojen i s astmatem. Existují různé formy, podle věku. Často ho najdeme na rukou, podkolenních a loketních jamkách a okolo zápěstí. Může se projevit už u kojenců. Většinou pubertou odezní. Domácí léčba je vždy zdlouhavá, a pokud se nedostavuje hned výsledek, pacient v léčení často selhává.
reklama
#ekzém #léčba #léčivé bylinky #bylinky #přírodní léčba #atopické ekzém

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.