Trhliny a plíseň: Německo chtělo poslat na Ukrajinu nefunkční rezavé rakety

Komplex Strela na obrněném transportéru
Srđan Popović/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0
Komplex Strela na obrněném transportéru
zpráva

Spolková vláda se sice snaží pomáhat Ukrajině vojensky, ale ne vždy se to daří k oboustranné spokojenosti. Nejnověji jsou velké debaty kolem zásilky 2 700 protiletadlových raket Strela, které se ukázaly být v žalostném a nefunkčním stavu.

reklama

Jak píše deník Bild, rakety Strela jsou nejméně 35 let staré, z provozu byly vyřazeny v roce 2012. Důvod - mikrotrhliny v pohonné sadě munice, které vedly ke korozi a oxidaci. Dřevěné bedny, v nichž jsou rakety uloženy, byly tak plesnivé, že vojáci Bundeswehru směli do skladů vstupovat pouze ve speciálních ochranných prostředcích. Nyní musí rakety zkontrolovat odborníci ze Spolkového úřadu pro zařízení. Dodávky zbraní na Ukrajinu musí navíc schválit Federální bezpečnostní rada. Celá situace je pro Bundeswehr nanejvýš trapná.

Ukrajina poslala seznam, ale...

Strely byly ve výzbroji východoněmecké armády v době studené války. Systém byl umístěn na obrněném transportéru, který sloužil jako mobilní protiletadlová baterie. Raketa 9M37, jak se systém správně nazývá, je poháněna motorem na tuhé pohonné látky a dovoluje raketě vyvinout rychlost až 2 Machy a lze s ní zasáhnut cíle letící rychlostí až 1,25 Machů, jde tedy o účinný zabiják stíhaček a bombardérů. Přesněji šlo, protože Němci zkrátka nechali tyto zbraňové systémy zkorodovat ve svých skladech.

Ukrajina poslala prostřednictvím svého velvyslanectví do Berlína seznam zbraní, které by potřebovala pro boj s Rusy. Obsahuje bitevní tanky, bojová vozidla pěchoty, dělostřelecké systémy, jako jsou samohybné houfnice, systémy protivzdušné obrany, bojové a podpůrné vrtulníky, průzkumné a bojové drony, dopravní letadla a válečné lodě. Snad budou v lepším stavu než zmíněné Strely.

Zdroj: bild.de

KAM DÁL: Také ve vesmíru přituhuje a Rusové vyhrožují, že nechají spadnout ISS.

reklama
#zpráva

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.