Bazaliom: rakovina kůže, nad kterou lidé mávají rukou

Laik jen těžko odhalí, zda jde o vřídek, nebo o rakovinový bazaliom. Nespoléhejte se na to, že nebolí
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Bazaliom vypadá jako drobná ranka, která se za žádnou cenu nechce zahojit. A tak to necháte být s tím, že potřebuje čas. Rakovina ale žije dál. Bez bolesti, beze změny. Právě včasná diagnóza je ale jediná cesta, jak nádor odstranit, aniž by vám zhyzdil obličej.

Rakovina v jakékoli formě je velkým strašákem. Vždyť v nádorových onemocněních ledvin se Česká republika drží na světové špičce. Ale když jde o kůži, mají lidé tendence situaci zlehčovat. A to i přesto, že v USA přibyde každý den zhruba 9 500 pacientů (ne vždy jde o bazaliom). Zamířit, vyříznout a na pár týdnů se vyhnout slunci. Lehkovážnému přístupu nahrává i to, že bazaliom, o kterém dopodrobna pojednává tato studie, většinou nemetastázuje. Je zařazený mezi zhoubné nádory. Ne z důvodu smrtnosti, ale kvůli schopnosti infiltrovat se do okolních tkání a znetvořit je. 

Bazaliom, seznamte se

Na první pohled byste neřekli, že jde o malý nádor. Hravě se totiž ztratí mezi kožními výrůstky. 

  • Je bezbarvý (melanom je oproti bazaliomu zbarvený do hněda).
  • Zvětšuje se. 
  • Má vyvýšené okraje a nepravidelný povrch.
  • V jeho okolí jsou na kůži rozšířené cévky.
  • Mizí a objevuje se (na stejném místě). 
  • Pod tvrdou vrstvou je otevřená mokvající rána.
  • Nesnažte se výrůstek odstranit, do ranky pod ním byste si mohli zanést infekci.
  • Je tvrdý a na omak jasně ohraničený.
  • Má světle růžovou barvu.

Skutečné nebezpečí

S bazaliomem můžete žít mnoho let. Bude se proměňovat, zvětšovat, vybarvovat a tvrdnout. Ale nezabolí. Největší riziko je v tom, že prorůstá do tkání poblíž a pod kůží se může nebezpečně šířit, aniž byste si toho všimli. Výrůstek poblíž oka tak může dosáhnout až k bulvě a ohrozit zrak. Stejně nebezpečný je výskyt u uší, úst nebo nosu. 

Muži jsou ohroženější skupinou než ženy. Možná proto, že jim s věkem ubývají vlasy a slunci vystavují více kůže.

Většinou se nerozšiřuje do stran, ale směrem dolů a dosahuje i několika desítek milimetrů. Tím naruší spodní vrstvy pokožky a může zasáhnout i svaly, chrupavky nebo kosti. 

Obličej funguje jako terč pro bazaliomy. Může za to časté vystavení se slunci. To je totiž jednou z nejčastějších příčin kožních nádorů. Častý pobyt na přímém slunci, nedostatečná ochrana opalovacím krémem a pravidelná návštěva solária patří k nejrizikovějším faktorům, které mohou probudit k životu nenápadné nádory. A všechny můžete ovlivnit. 

Zdroj: aad.orgncbi.nlm.nih.gov, symptomy.cz

KAM DÁL: Záděra není malichernost, můžete skončit v nemocnici