Abychom se v karanténě nezbláznili: Potraviny, které nám pomohou proti depresi

Nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ryby
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ze všech stran slyšíme, všude vidíme a čteme o tom, jak je současná situace psychicky náročná. Pro někoho jistě již jen svojí podstatou, jiné lidi ale mohou na pokraj psychického zhroucení přivést právě neutichající informace o koronaviru. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, je třeba vědět, že pomoci nám může i jídlo. Ovšem ne svým množstvím, ale kvalitou…

Pokud se chceme uchránit před stresem, který s sebou současná pandemie jistě přináší, měli bychom této skutečnosti přizpůsobit také náš jídelníček. Je totiž prokázáno, že některé látky, které můžeme přijmout v potravinách, výrazně ovlivňují naši nervovou soustavu a mohou napomoci k nastolení lepší nálady a psychické pohody. Řeč je hlavně o omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselinách. Kde je najdeme?

Omega-3 mastné kyseliny

Lidé, kteří se zdravou výživou zabývají i v běžných podmínkách, již velmi dobře vědí, že omega-3 mastné kyseliny najdeme například v dnes tolik moderních chia semíncích, které je možné koupit například v obchodech se zdravou výživou, ale i v semíncích lněných nebo slunečnicových.

Z ořechů se jimi pak mohou pochlubit ty vlašské, pekanové, burské nebo makadamové. Z živočišných složek stravy je pak najdeme hlavně v rybách - ideální je proto konzumovat maso: lososy, sledě, sardinky, makrely, tuňáky nebo mořského pstruha.

S čím nám pomohou?

V tuto chvíli patrně nejvíce oceníme působení omega-3 mastných kyselin na správnou činnost mozku. Dalšími oblastmi, kde ale tyto látky, které si naše tělo bohužel neumí vytvořit samo, pomáhají, je regulace hladiny krevního tuku a také tlaku. Jejich pravidelný přísun pak snižuje riziko rozvoje chorob srdce a přispívá také ke zlepšování zraku. Tyto látky je tedy vhodné tělu dodávat nejen v době pandemie, ale i v průběhu běžného roku.

Omega-6 mastné kyseliny

Oproti omega-3 mastným kyselinám si tyto látky umí tělo vytvořit samo z dodaných zdrojů. Zdrojem pak mohou být různé oleje, od slunečnicového, přes sójový, až po kokosový. I když jsou obě skupiny nenasycených mastných kyselin pro organismus prospěšné, velkou roli také hraje vyváženost jejich poměru.

Zatímco v době, kdy se naši předci stravovali o poznání přirozeněji než my dnes, byl poměr omega-3 a 6 kyselin ve stravě přibližně stejný. Tohoto stavu při současném stravovacím systému dosáhneme jen těžko, proto odborníci doporučují dodržet alespoň poměr 1:3 - 5 - ve prospěch omega-3 mastných kyselin. Jejich obsah je většinou uváděn na balení potravin a měli bychom se naučit jej sledovat stejně, jako jsme již zvyklí číst obsah konzervantů, tuku, cukru nebo umělých sladidel.

Nezapomenout na vitamíny

Kromě uvedených kyselin tělo i mozek samozřejmě potřebují také vitamíny. Důležitým zdrojem jednoho z nejdiskutovanějších - tedy vitamínu C - je například kysané zelí, které mozku navíc poskytne nezbytný viramín B12.

Ani málo, ani moc - tak akorát

Obecně lze konstatovat, že bychom měli jídelníček udržovat vyvážený, a to nejen v době pandemie koronaviru. Jeho jednotlivé složky bychom měli udržovat v rovnováze s vědomím, že všechny přijaté látky určitým způsobem budou působit na náš organismus, zdraví tělesné i duševní. Pokud tedy víme, že například právě rybí maso působí blahodárně, není v dnešní době problém zařadit jej do jídelníčku například místo vepřového. Tělu i duši tím jen prospějeme.

KAM DÁL: Profesor Vuorinen varuje: Koronavirový mrak zůstává ve vzduchu mnohem déle, než jsme si mysleli