Únětičtí narazí sud vánočního speciálu
Příští týden v Únětickém pivovaru narazí další speciál a k té příležitosti je připraven i kulturní program. Více o něm se dozvíte v krátkém rozhovoru s majitelem pivovaru.
První várku piva vařil sládek Jan Lumbert s Ing. Černohorským a kolegou Masáčkem na jaře roku 2011.
Narážení s kulturním doprovodem
Na státní svátek, v úterý 17. listopadu, v Únětickém pivovaru narazí sud vánočního speciálu, který připravil sládek Jan Lumbert podle receptu Ing. Černohorského.
Narážení vánočního speciálu doprovodí i kulturní program v podobě koncertu nebo divadelního představení. Program zakončí folkrocková veselice s kapelou Flám založenou roku 1997, která hraje vlastní i převzaté písně. Vstup je zdarma.
"První vánoční speciál byl naražen v roce 2011. Letos narážíme po páté," prozradil majitel pivovaru Štěpán Tkadlec.
Po absolvování VŠCHT pracoval v Pokusném a vývojovém středisku pro pivo a slad. Po revoluci pracoval např. v Německu. Až do své smrti pracoval také jako sládek v rakouském zámeckém podniku Schlossbrauerei Weinberg.
Je pokaždé stejný nebo máte na každý rok připraven úplně originální?
Letos jsme uvařili stejný jako v loni, tedy polotmavou 13°, dle receptury našeho bývalého sládka Vladimíra Černohorského. Speciál byl uvařen na jeho počest, protože nás letos v srpnu navždy opustil.
Do kdy se pivo bude čepovat?
- Věděli jste, že pivo se pije už 5 tisíc let
Bude možné si na vánočním speciálu pochutnat i v restauracích, které únětické pivo čepují?
Vánoční speciál se bude čepovat i ve vybraných restauracích, kam pravidelně naše piva zavážíme.
Jak dlouho trvala výroba vánočního speciálu?
Vánoční speciál jsme vařili 8. října. Doba zrání ve sklepě jsou čtyři týdny.
Které speciály kromě toho vánočního ve vašem pivovaru můžeme ochutnat a kdy?
Další speciál by se měl narážet při příležitosti Únětického masopustu v únoru. Pak budou následovat speciály k 5. výročí znovuotevření pivovaru v květnu a na Únětické posvícení v srpnu.
Pozvánka
Psali jsme o dalších středočeských pivovarech
- Přehled: Pivovary západně od Prahy (1. díl)
- Přehled: Pivovary západně od Prahy (2. díl)
- Rozhovor s majitelkou pivovaru Berounský medvěd (1. díl)
- Rozhovor s majitelkou pivovaru Berounský medvěd (2. díl)
- Benešovský slad se vyváží i do zámoří
- Benešovský ležák získal titul Česká chuťovka
- Benešovský Ferdinand rozšiřuje nabídku a zvyšuje výstav
- Majitel břežanského pivovaru: Hospoda se musí umět o pivo postarat
- Z malých Kounic do velkého světa
V Úněticích se ve stejný týden koná také obecní ples (více v pozvánce)
Další akce, které by vás mohly zajímat