Kmotr Mrázek měl archiv, kterým držel v šachu mocné lidi. Zájem na jeho zmizení mohou mít i současní politici

Znal se s každým, každý chtěl být jeho kámoš. Postupem času ale začal být mnoha lidem nebezpečný
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (3)
Znal se s každým, každý chtěl být jeho kámoš. Postupem času ale začal být mnoha lidem nebezpečný
osobnost

Když padl kmotr českého podsvětí František Mrázek k zemi, stačila k tomu jen jedna kulka. Celý příběh muže s krvavým životopisem je plný mýtů a polopravd. Stejně tak se po jeho zastřelení vynořilo mnoho legend, které někdy více, někdy méně korespondují s realitou. Před pár měsíci se sice spekulovalo o tom, že policie má nové důkazy a Mrázka zabil nájemný vrah ze Slovenska. Jenže je to spíš jen další střípek do vybájené mozaiky. A co jeho slavný archiv, najde se někdy?

reklama

Jedna rána přímo do srdce skrze obálku plnou peněz. Kontroverzní podnikatel František Mrázek zemřel symbolickou smrtí. Peníze byly motivem každého jeho činu, kterým ovládal podsvětí, kde byl jak ryba ve vodě už za socialismu.

Vekslák kmotrem

František Mrázek svoje nelegální podnikání rozvíjel již za minulého režimu. Lokty ostřil obchodem s čímkoli, po čem byla poptávka. Zboží ze západu bylo hitem, ať už šlo o oblečení, nebo třeba walkman. Mrázek byl prostě vždy připraven.

Sametová revoluce však otevřela nové příležitosti a Mrázek, který už v té době disponoval milionovým jměním, se mohl pustit do hry o jednu úroveň výš. Oblíbil si trh s realitami a s pomocí společníků vylákal z bank úvěry v řádu sto milionů.

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice tvrdil, že Mrázek byl zastřelen kvůli zákulisním tahanicím o ústecký podnik Setuza.

Svůj „podnikatelský“ vrchol zdolal tím, že jako mozek finanční skupiny ovládal potravinářský kolos Setuza a olejářskou společnost Český olej. Pověst Mrázka byla už v této době opředená legendami a spekulacemi. Údajně si během své „kariéry“ objednal několik vražd a hlavní páteří jeho moci byl fakt, že ovládal hned několik politiků.

Kromě toho, že se veřejně rád chlubil svým miliardovým majetkem, ani nezastíral dlouhý seznam kontaktů na nejvyšší politické představitele. Díky tomu stál tak trochu mimo zákon. Zákulisní hry kolem Setuzy ho však pravděpodobně stály život, ale pachatel či ten, kdo si vraždu kmotra Mrázka objednal, není ani po letech odhalen.

Vražda jako z filmu

Když František Mrázek nastupoval do svého opancéřovaného automobilu, z dálky vyletěla kulka a přesně zasáhla svůj cíl. Zda společně se srdcem kmotra českého podsvětí kulka proletěla i balíkem peněz, je spíše pohádkou nežli realitou, ale celý incident jen dokazuje, že ten, kdo zmáčkl spoušť, nebyl žádný amatér.

Později policie zpochybnila tvrzení, že vrah střílel z velké dálky, ale mohl být klidně i deset až patnáct metrů od těla oběti. To však nic nemění na faktu, že vrahem byl profesionál. O tom, kdo si mohl vraždu kmotra Mrázka objednat, se vedou spekulace, ale z podstaty je podezřelých mnoho. Jedno svědectví policistů například tvrdí, že v den jeho smrti byl odvolán tým, který Mrázka neustále sledoval. Pokud by šlo o účelový úklid svědků, naznačoval by takový postup objednávku z vysokých pater české politiky. Další velmi podezřelou okolností jsou vypnuté bezpečnostní kamery v areálu jeho sídla v pražské čtvrti Lhotka.

Archiv a kompro na všechny?

Mnoho otázek se vyrojilo nejenom kolem samotné vraždy, ale také ohledně toho, co se stalo s Mrázkovým slavným archivem plným kompromitujících materiálů, díky kterým údajně držel v hrsti podnikatele, lidi z podsvětí a politiky. Hodně se v této souvislosti skloňuje například jméno Andreje Babiše.

Někdejší poradce expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík dokonce uvedl, že současný šéf hnutí ANO vraždu Mrázka objednal. I policie potvrdila, že Babiš byl v jejich hledáčku, ale jako jeden z mnoha. „My jsme se Babišem vlastně ani nezabývali, naše šetření ohledně Mrázkovy vraždy směřovalo spíše k podnikatelům Tomáši Pitrovi a Radovanu Krejčířovi,“ řekl bývalý elitní policista z protikorupční služby Karel Tichý. Babiš přitom není jediný, kdo je stále činný v politice či byznysu a mohl mít s Mrázkem co dočinění.

Mýtus kmotra
Představa, jak jeden z nejobávanějších občanů České republiky umírá speciální kulkou nájemného vraha, která přímo ukončí tep srdce, je jako zrozená do filmů a knih. Film Příběh kmotra či kniha Kmotr Mrázek podobné pasáže obsahují, ale realitu znají pouze vyšetřující policisté. Jak moc silné byly tlaky, které znemožnily případ dotáhnout do konce, se veřejnost pravděpodobně nikdy nedozví.

Občasná vzpomínka na Františka Mrázka i po letech vzbuzuje stále zájem a možná by se díky časovému odstupu mohlo odhalit něco, s čím by svědci po letech mohli beze strachu vyjít na veřejnost. Do té doby bude příběh opředen legendami. Jako je třeba ta o ledové kulce, která se rozpustila poté, co zasáhla balík plný peněz a následně srdce šéfa českého podsvětí. Nebo o slovenském nájemném vrahovi, který se asi kdesi skrývá.

Zdroje: redakce, lidovky.cz, seznamzpravy.cz, cnn.iprima.cz, blesk.cz

KAM DÁL: Západonilská horečka je aktuální nebezpečí. Odborníci s obavami sledují i virus ptačí chřipky H5N1.

reklama
#františek mrázek #Kmotr #vražda #osobnost

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.