Kdo bude prezidentem v USA: Za Kamalou Harris jsou Taylor Swift, George Clooney a Barbra Streisand. A kdo další? A stačí to vůbec?

Taylor Swift je nejčerstvější přírůstek mezi podporovateli Kamaly Harris

Kamala Harris při debatě překvapila a podle průzkumů mezi americkými voliči Trumpa oproti očekáváním doslova převálcovala. A jak se zdá, nepřesvědčila jen běžné Američany, ale i řadu celebrit, mezi nimi třeba i zřejmě nejpopulárnější zpěvačku současnosti. Trump má na své straně o poznání méně slavných, to ale nemusí znamenat, že tahá za kratší konec provazu.

reklama

Zpěvačka Taylor Swift se po poměrně dlouhém mlčení rozhodla vystoupit se svojí volební preferencí na Instagramu. Podle jejích slov byla doslova v šoku, když se na sociálních sítích objevilo video zpracované umělou inteligencí, kde ona sama vyslovovala podporu Donaldu Trumpovi. „Přivedlo mě to k závěru, že musím být velmi transparentní, pokud jde o mé skutečné plány pro tyto volby,“ píše svým fanouškům s nezvyklou vážností. 

Hollywood i Taylor Swift kopou za Kamalu

„V prezidentských volbách v roce 2024 budu hlasovat pro Kamalu Harris a Tima Walze. Hlasuji pro ni, protože bojuje za naše práva, a věřím, že potřebujeme válečnici, která je bude prosazovat. Myslím, že je to pevná, nadaná vůdkyně, a věřím, že v této zemi dokážeme mnohem více, pokud nás povede klid, a ne chaos,“ napsala populární zpěvačka, která už dříve podpořila Joea Bidena, se svou podporou Harris ale váhala.

Neváhali ale jiní – hlavně celebrity z Hollywoodu, které se tradičně staví právě na stranu demokratů. George Clooney se třeba stará o výběr peněz na demokratickou kampaň, a dokonce apeloval na odstoupení Joea Bidena, aby jeho favorizovaná partaj měla šanci na úspěch. Mezi další velké podporovatele demokratů patří třeba zpěvačka Barbra Streisand, hvězda Star Wars Mark Hamill, Matt Damon či legendární Robert De Niro, který prohlásil, že Trump musí být poražen za každou cenu. Jména to ale vesměs nejsou příliš překvapivá, politická angažovanost mnoha výše jmenovaných je dlouhodobá a dotyční se tím netají. 

Kamala je „spratek“

I hudební scéna se ve velkém vyslovuje pro volbu demokratické kandidátky. Kromě zmíněné Taylor Swift a Barbry Streisand způsobila asi největší poprask trendující zpěvačka a rapperka Charli XCX, která Kamalu Harris nazvala slovem brat, tedy ve volném překladu spratkem. Brat Summer, neboli Léto spratků, je název jejího nového alba a fenoménu, který zasáhl svět sociálních sítí. Zpěvačka se spratkovstvím snaží ukazovat, že generace dnešních třicátníků se může chovat stejně, jako kdyby takovým lidem bylo dvacet. Fenoménu si všiml i tým Kamaly Harris, a dokonce jej použil v předvolební kampani.

Celebrity mohou i uškodit

Podpora celebrit může být pro kandidáty přínosem, nicméně rozhodně není samospásná. Když Trump poprvé kandidoval na prezidenta, na stranu jeho soupeřky Hillary Clinton se připojil téměř celý Hollywood, ani to ale tehdy nepomohlo a ukázalo se, že podpora umělců je dvousečnou zbraní zvláště v momentě, kdy se snažíte oslovit voliče zklamané systémem, ve kterém ony celebrity vydělávají miliony dolarů, zatímco běžní lidé se mnohdy topí v krizi. Že podpora celebrit může být mnohdy spíše na škodu, známe i z českého prostředí, a to nejen z prezidentských voleb.

Jaké osobnosti stojí naopak za Donaldem Trumpem, najdete v tomto textu

KAM DÁL: Lidé na STK často netuší, že by technickou vůbec neměli dostat. Nová inspekce je může pokutovat

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/kdo-bude-prezidentem-v-usa-za-kamalou-harris-jsou-taylor-swift-george-clooney-a-barbra-streisand-a-kdo-dalsi-a-staci-to-vubec-79070
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.