Ostuda Babišovy europoslankyně Jermanové. Burcovala lidi proti Černochové, přitom nepochopila jednoduchý text

Jermanová by si pro jistotu měla některé texty číst dvakrát
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (3)
Jermanová by si pro jistotu měla některé texty číst dvakrát

Ostuda kvůli nepochopení textu, nebo snaha hledat na vládě cokoli špatného? Velký rozruch na sociálních sítích způsobil příspěvek novopečené europoslankyně Jaroslavy Pokorné Jermanové, která se spravedlivě rozčílila nad tím, že policie bude nahánět houbaře, kteří si obléknou vojenský stejnokroj, lidově maskáče, a své rozhořčení dala najevo v souladu se zvyklostmi hnutí ANO i na sociálních sítích. Brzy ale přišla studená sprcha.

reklama

„To už se ministryně Černochová dočista zbláznila?“ pokládá zřejmě řečnickou otázku Jaroslava Pokorná Jermanová na síti X„To chce zakázat lidem, aby chodili na tramp nebo na houby v maskáčích? A kdy zakáže myslivcům nosit na lov zbraně? Bude nám tedy vláda kvůli pár chlapíkům nařizovat, co si můžeme ve volném čase oblékat?“ ptá se dál Jermanová a nakonec si neváhá přisadit: „Pak zakážou třeba černou a za chvíli budeme všichni nosit slušivý pětikoaliční stejnokroj.“

Hysterie není namístě

Jermanová poté odkazuje na článek, který nicméně říká něco diametrálně odlišného a naopak usvědčuje bývalou hejtmanku a současnou poslankyni českého i evropského parlamentu, že buď text, na který odkazuje, nečetla, nebo jej četla a nebyla schopná pochopit. Výslovně se v něm totiž píše, že Vojenská policie rozhodně nebude za nošení maskáčů trestat houbaře, rybáře ani trampy. Její mluvčí to také potvrzuje na Twitteru. „Nikdo neplánuje trampům nebo myslivcům zakazovat nošení stejnokroje. Bezúhonné osoby neplánuje Vojenská policie v žádném případě kriminalizovat,“ stojí ve vyjádření. K výrokům političky se následně vyjádřili i zástupci vládní koalice včetně ministryně obrany.

Černochová: Jste trapná a nechápete text

Jana Černochová si v reakci na Jermanovou nebrala servítky. „Chápu, že pochopení psaného textu nikdy nepatřilo mezi Vaše nejsilnější disciplíny, ale byla jste místopředsedkyní PSP ČR a poslankyní, teď jste europoslankyní a je vrcholně ostudné, že neznáte alespoň základní platné zákony České republiky,“ vzkázala jí ministryně obrany s tím, že Jermanová je trapná. S jistým humorem odpovídal i europoslanec Tomáš Zdechovský, který se Jermanové ptal, zda nebyla dlouho na sluníčku.

Zákon proti proruské „domobraně“

Vojenská policie svůj zákon míří hlavně proti samozvaným milicím, které podle slov jejích mluvčích velmi často zneužívají maskáče a další vojenské symboly proto, aby působily jako příslušníci české armády. „Představte si, že jste na demonstraci, kde někdo hlasitě nadává na vládu a její politiku i Českou republiku. Protože je v uniformě, automaticky vás napadne, že jde o vojáka. To jsou přesně případy, kterým chceme zamezit, protože v důsledku ohrožují dobré jméno naší armády. Jen upozorním, že proti této osobě by měl tak jako dosud právo zakročit pouze civilní policista,“ upřesňuje náčelník vojenské policie Jiří Roček pro web CZdefence. Podobně zákon chrání i policejní uniformy.

Známým případem z poslední doby je vystoupení uskupení Národní domobrana na demonstraci zemědělců v únoru tohoto roku. „Tohle nejsou vojáci Armády České republiky. Kategoricky odsuzujeme zneužívání vojenské uniformy a státních symbolů. Vítáme, že se tím zabývá Policie ČR,“ reagovala tehdy česká armáda.

 

Jermanová už má vroubky

Jermanová už dříve proslula zamotáváním se do svých výpovědí. Tvrdila třeba, že nepodala trestní oznámení na záchranářku, která při epidemii covidu zveřejnila, že na středočeské záchrance (Jermanová byla hejtmankou) byl nedostatek roušek a dalších hygienických pomůcek. Kraj byl nakonec nucen oznámení zveřejnit a Jermanová byla usvědčena. Hejtmanka se ale záchranářce nikdy neomluvila a místo toho nejasně mluvila o tom, že záchranářka je jakousi „obětí zákulisních her“. Paní hejtmanka tehdy ale zřejmě zapomněla doplnit, že ony zákulisní hry rozjela ona sama.

KAM DÁL: Nechtěl cenzurovat, spekuluje Musk o zatčení otce Telegramu. Sám ale na Twitteru nadržuje Trumpovi

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/ostuda-babisovy-europoslankyne-jermanove-burcovala-lidi-proti-cernochove-pritom-nepochopila-jednoduchy-text-79007
reklama
#hnutí ANO #politika #politika #uniformy #Jaroslava Pokorná Jermanová #Jana Černochová
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.