Proč je nebe modré: S odrazem oceánů to nemá nic společného, jde o světlo

Kdybyste byli na jiné planetě, než je Země, možná byste se dívali nahoru na úplně jinou barvu
Foto: Depositphotos
Zobrazit fotogalerii (2)
Kdybyste byli na jiné planetě, než je Země, možná byste se dívali nahoru na úplně jinou barvu
zajímavost

Když cestujete po světě, krajina i podnebí se dramaticky mění podle toho, kde zrovna jste. Jeden faktor však zůstává stále stejný. Veškerá rozmanitost Země je pokryta modrou oblohou. Ale proč je nebe modré? Ne, není to odraz pozemských oceánů. Skutečné vysvětlení vyžaduje trochu částicové fyziky.

reklama

Modř nad sebou vidíme díky tomu, že světlo ze Slunce interaguje se zemskou atmosférou. Spektrum viditelného světla obsahuje různé barvy – od červeného po fialovou. „Když se všechny barvy smíchají, je z toho bílá,“ vysvětlil webu Live Science Marc Chenard, meteorolog z National Weather Service. Ovšem to není všechno. „Jakmile bílé světlo putující ze Slunce dosáhne Země, některé barvy začnou interagovat s molekulami a malými částicemi v atmosféře.“

Proč není nebe fialové?

Každá barva ve spektru viditelného světla má jinou vlnovou délku. Například vlny červeného a oranžového mají delší, modré a fialové světlo je má mnohem kratší. „Kratší vlnové délky světla jsou s největší pravděpodobností rozptýleny molekulami vzduchu a plynu v zemské atmosféře,“ řekl Chenard. Molekuly v atmosféře, což je převážně dusík a kyslík, pak „rozhazují“ modré a fialové světlo všemi směry prostřednictvím jevu zvaného Rayleighův rozptyl. A právě to dělá oblohu modrou.

Proč tedy není nebe fialové, když je fialové světlo také rozptýleno? Existuje několik důvodů. Podle Eda Bloomera, astronoma z Royal Observatory Greenwich ve Velké Británii, jde zaprvé o to, že slunce zkrátka některým barvám „nadržuje“. „Navíc naše oči nereagují stejně na všechny barvy,“ uvedl Bloomer. Podle něj jsou méně citlivé na fialové světlo, což znamená, že lépe uvidíme modré odstíny než fialové.

Jiná planeta, zřejmě jiné nebe

Tento preferenční rozptyl modrého světla hraje také prim při východu a západu slunce. Při jeho západu, když se určitý bod otáčí dále a dále od Slunce, musí sluneční světlo cestovat dále atmosférou, abychom ho viděli. V době, kdy k nám sluneční světlo doputuje, je už veškeré modré světlo rozptýleno. Výsledkem je, že zbývá oranžová, červená a žlutá vlnová délka. Proto jsou západy slunce tak úžasné.

Kdybyste byli na jiné planetě, než je Země, možná byste se dívali nahoru na úplně jinou barvu v závislosti na molekulách v atmosféře cizího světa, částicích prachu vířících kolem, případně  spektru světla přicházejícího z blízké hvězdy.

Zdroje: redakce, livescience.com, spaceplace.nasa.gov

KAM DÁL: Useknutá hlava stále žije, potvrdili vědci. Z jejich důkazů vás bude bolet za krkem.

reklama
#nebe #modré nebe #věda

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.