Úspory v době karantény. Kde se Češi během nouzového stavu musí uskromnit?

Za co Češi vlastně ani nemohou utrácet?
Za co Češi vlastně ani nemohou utrácet?

Restaurace jsou zavřené, pivo se místo ze sudu servíruje doma z lahve a místo kina máme puštěnou televizi. Rok 2020 bude po celém světě spojen s pandemií koronaviru, která od základu obrátila naše životy vzhůru nohama. Mnozí se teď utápějí v nejistotě, jak lze psychicky, ale také ekonomicky tento nouzový stav přežít. Ekonomika se zastavila a lidé, aniž by si to uvědomovali, už šetří svoje peníze. Karanténa často totiž nic jiného neumožňuje… 

reklama

Nad hlavou mnohých z nás se vznáší nepříjemná myšlenka o nejisté budoucnosti. Budou mé úspory v těžkých ekonomických časech stačit? Nepřijdu o své zaměstnání? Přijde mi pravidelná výplata? Dovede aktuální situace moje podnikání ke krachu? 

Současné nouzové opatření v rámci pandemie koronaviru ovlivňuje všechny vrstvy společnosti a kromě strachu o zdraví se zcela pochopitelně připojuje také obava o peníze. V době karantény lze však ušetřit, byť to v dlouhodobém kontextu neznamená spásu. Člověk má však čas si přehodnotit i to, jakým způsobem žije a kudy mu nejvíce utíkají peníze. Karanténa tak může být nová příležitost k ekonomicky hodnotnému plánu do budoucnosti. 

Cestování

Vzhledem k tomu, že se jedná o globální pandemii, je tedy pravděpodobné, že dovolená bude minimálně letos poněkud skromnějšího charakteru. Zatím uzavřené hranice republiky a nouzový stav, který souvisí s omezením volného pohybu a shromažďováním lidí, ani nějaké cesty do ciziny či po republice neumožňuje. 

Když člověk většinu času zůstává doma, přirozeně se uskromní se spotřebou pohonných hmot. Cesta do práce, z práce, výlet po České republice či dovolená v horském středisku. To všechno jde stranou. Jedná se tak o měsíční úspory v hodnotách několika tisíc. Někdo za jeden měsíc utratí 1 500 Kč, další cestováním v autě ztratí klidně i 10 tisíc Kč. Vždy záleží na několika proměnných. Jak daleko dojíždíte do práce, kam vozíte děti do školy či jak často jezdíte automobilem na výlety. 

Omezení v cestování tak generuje ušetřené peníze. Ne všichni však pracují z domova a obchody jsou v docházkové vzdálenosti. Rozpočtově velmi nákladná kategorie je samozřejmě dovolená. Ohledně cestování do zahraničí budeme všichni s očekáváním sledovat vývoj pravidel určených státem, ale také způsob, jakým se v zahraničí budou s pandemií koronaviru vypořádávat. 

Léto však Češi pravděpodobně budou trávit na svém území. Náklady za letenky půjdou stranou, ubytování a stravování během dovolených budeme s velkou pravděpodobností utrácet také na půdě České republiky. O tom, jak okolnosti ovlivní období letních dovolených, se teprve ukáže. Lidé po těžkých časech, kdy jim byl příjem omezen na minimum, budou často volit úspornější režim, i kdyby byly hranice naplno otevřeny. 

Hospoda, kultura a restaurace

Velký díl našich nákladů je spojen se stravováním a volným časem, stráveným u nějakého dobře vychlazeného nápoje. Čech, to je hlavně milovník a častý konzument piva. Hospody však v současné chvíli zejí prázdnotou. Češi průměrně za alkoholické nápoje utratí až 3,5 % ze svého příjmu. 

Člověk může pochopitelně namítnout, že alkohol lze konzumovat i v domácnosti, ale svůdné prostředí společnosti většinou nutí člověka utrácet. Být sám doma s lahví alkoholu už je přece jenom na hraně alkoholismu. Jít po práci „na jedno” se většinou v dobrém rozmaru promění na tři. Při ceně piva kolem 30 Kč a návštěvě hospody třikrát týdně se bavíme tady o útratě okolo 300 korun týdně. 

Stejně tak se současná situace promítá do ušetřených peněz za návštěvu restaurací. Samozřejmě i dnes je možné si nechat dovézt jídlo až do domu a restaurace se díky tomuto principu take away drží zuby nehty nad vodou. Většina občanů však tráví čas doma a vaří ze surovin, které nakupuje ve velkém v supermarketech. Tato položka je kromě pravidelných účtů za elektřinu, plyn a nájem asi největší částkou v současné nouzové situaci. 

Lidé si dělají zásoby a čas trávený doma pochopitelně svádí k mlsání. Omezení shromažďování má totiž zásadní vliv i na sportovní aktivitu. Člověk je tak odkázán na samostatné cvičení. Lidé často volí např. běhání i s rouškou. 

Další položky, kde člověk šetří, je samozřejmě kultura. Vzhledem k tomu, že jsou zavřená kina, divadla, hudební sály a galerie, není možné za tyto volnočasové aktivity utrácet peníze. Za kulturu průměrná domácnost utratí 12 tisíc korun za rok. To znamená minimálně jeden tisíc korun za měsíc.

Až s odstupem času bude možná zhodnotit, jak jsme si jako jednotlivci, rodiny a důchodci rozpočtově vedli. Kde nejvíce se ušetřilo a jaké jsou finanční rezervy v době krize. Budoucnost nás totiž s velkou pravděpodobností znovu prověří a je dobré být připraven. 

KAM DÁL: Když peníze utíkají během spánku. Ušetřete spotřebu energie i v ložnici.

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/uspory-v-dobe-karanteny-kde-se-cesi-behem-nouzoveho-stavu-musi-uskromnit--59083
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.