Mléko slaví světový svátek, odborníci ho doporučují
Již 59. rokem se slaví Světový den mléka. V České republice jeho spotřeba dlouhodobě klesá, ačkoliv obsahuje všechny důležité vitamíny, aminokyseliny, vápník a fosfor.
„Mléko je jedním z nejbohatších zdrojů vysoce kvalitních bílkovin, které obsahují nenahraditelné aminokyseliny. Je také hlavním zdrojem vápníku pro zdraví našich kostí. Obsahuje všechny základní vitamíny,“ potvrzuje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., v rámci projektu Bílé plus přínos mléka pro náš organismus.
Zdroj výživy pro kosti
V tukové složce mléčných výrobků je vysoký obsah vitamínu D. „Vitamín D je spolu s vápníkem a fosforem obsaženým v mléce nezbytný pro obnovu kostní hmoty, tj. brání osteoporóze. Tato skutečnost je dlouhodobě známá a nezpochybnitelná. Výzkumy posledních let však ukazují na další účinky vitamínu D v regulacích našeho těla. Až překvapivě velká je jeho úloha v řízení imunity,“ vysvětluje profesor Krejsek.
Mléko léčí
„Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak - ochranný film - který může být člověkem vnímán jako hlen. Jenže povlak je tvořen mléčným tukem. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu," vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Ačkoliv se někdy šíří mýty o škodlivosti mléka, odborníci je přisuzují pravděpodobně čínské medicíně, protože se v těchto zemích historicky nechoval dobytek pro mléko.
Další informace získáte na stránkách www.bileplus.cz