Poškozená bankovka jde většinou vyměnit, někdy jen za část její hodnoty. Kdy ji ještě musí přijmout obchodník?

Dávejte si na bankovky pozor – možná šlapete po jejich hodnotě. Stejně vzácné ale mohou být i „obyčejné“ haléře
Bankovky se mohou poškodit z nejrůznějších důvodů
zajímavost

Dostali jste roztrženou bankovku a zjistili to až po příchodu domů? Manželka vám vyprala tisícovku v kapse od kalhot a v obchodě vám ji odmítli přijmout? Máme pro vás pár tipů a rad, co v těchto případech dělat a jaká jsou vaše práva.

reklama

Pokud se vám do ruky dostane poškozená bankovka, dobrá zpráva je, že o ni ve většině případů nepřijdete. Tedy o její celou hodnotu. Záleží na tom, jak moc je poškozená, kolik procent bankovky chybí a jakým způsobem je znehodnocena. 

Výměna bankovky

Bankovky se podle poškození dělí do kategorií. Běžně poškozené bankovky vám vymění během pár vteřin a bezplatně. Buď na pobočkách obchodních bank, nebo v České národní bance.

Druhou skupinou jsou bankovky nestandardně poškozené. Zde jde například o bankovky ohořelé nebo roztržené více než na dva kusy. V takovém případě budou vaše kroky směřovat pouze do České národní banky. Tam proběhne posouzení, jestli máte na výměnu nárok.

Roztržená bankovka

Máte ve své peněžence bankovku, která se vám "povedla" roztrhnout na polovinu, a tak jste ji slepili? Nic tak hrozného se neděje. Podle České národní banky je totiž obchodník povinen takovou bankovku přijmout. Nesmí ji ale už znovu vrátit do oběhu. Pokud s ní nezaplatíte, bude vám bez problému vyměněna.

Utržená část bankovky

V případě, že půjdete nakupovat a pokladní vám vrátí bankovku například s utrženým růžkem, musíte ji přijmout. Další manipulace s takto poškozenou bankovkou už závisí na tom, kolik jí chybí. Tolerance je 20 mm okraje. 

Pokud je k výměně předložena necelá bankovka s plochou větší než 50 %, měli byste dostat novou, a to v plné vyši hodnoty. V opačném případě, tedy když nemáte v ruce ani polovinu bankovky, náhradu nedostanete žádnou. 

Ohořelá bankovka

U ohořelé bankovky už se jedná o bankovku nestandardně poškozenou, tzn. že došlo k velké změně, tedy k velkému zmenšení plochy. Nestandardně poškozenými jsou i bankovky zahnědlé nebo zuhelnatělé natolik, že nelze určit jejich pravost a platnost.

Česká národní banka zadrží takovou bankovku bez náhrady. Úvěrová instituce provádějící pokladní operace a zpracovatel bankovek a mincí zadrží takovou bankovku bez náhrady a předá ji České národní bance. Ostatní subjekty mohou takovou bankovku odmítnout.

Popsaná bankovka

Zde už jde o běžné poškození, ať už je popsán rub či líc. Fyzická osoba může přijetí takové bankovky odmítnout. Právnická osoba bankovku sice přijímá, ale nevrací do oběhu.

Ukázky různých druhů poškození, ať už bankovek či mincí, najdete na internetových stránkách České národní banky a v expozici České národní banky.

Zdroj: Česká národní banka

KAM DÁL: Zchátralé historické objekty v Česku skupují zahraniční investoři. Zámek Protivín zachraňují asijské peníze.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/poskozena-bankovka-jde-vetsinou-vymenit-nekdy-jen-za-cast-jeji-hodnoty-kdy-ji-jeste-musi-prijmout-obchodnik-69186
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.