Tohle peklo se vysílalo v televizi: DO-RE-MI a další šílené hudební pořady 90. let

Pavel Trávníček a Sabina Laurinová patřili k nejpopulárnějším dvojicím
Zobrazit fotogalerii (6)
  |   zajímavost

Když Pavel Trávníček s půvabnou Sabinou Laurinovou uváděli hudební pořad DO-RE-MI, diváci to milovali. Soutěžící zase nepochybovali, že je pořad proslaví. Nebyl to však jediný způsob, jak se ve sladkých devadesátkách dostat do televize. Nehledě na to, jak velká ostuda z toho nakonec vzešla jen pro pobavení diváků.

V devadesátkách zažívala televize zlaté časy. Vznikaly nové seriály, pořady, dokonce i televizní kanály. A ty všechny bojovaly o přízeň diváků. Není bez zajímavosti sledovat, jak se za ten čas proměnil pohled na televizní zábavu –  pobavilo by vás dnes ESO, DO-RE-MI nebo Carusošou? Historie bizarních pořadů je v našich končinách totiž nesmírně pestrá, dnes už by ale asi v žebříčcích sledovanosti jen tak neobstála.

Čágo bélo, šílenci!

Legendární pozdrav moderátorky Terezy Pergnerové doprovázel pořad ESO každé sobotní dopoledne už od roku 1994. Diváci posílali hlasy, a podle toho, kolik jich poslali, se oblíbené písničky držely ve zdejších hitparádách. Nejdéle se mohla písnička hrát šest týdnů, potom byla vyměněna.

Nechyběla také blesková soutěž o CD, které by si dnes už většina lidí možná ani neměla na čem pustit. V době streamovacích platforem Spotify a Youtube v telefonu by už asi nic takového na televizních obrazovkách nefungovalo. Velmi podobná byla také například Medúza České televize nebo hitparáda T-music televize Prima, kterou uváděla Kateřina Kristelová. V obdobném konceptu funguje televize Óčko dodnes.

Pořad Medúza moderoval Richard Krajčo ze skupiny Kryštof a světlovlasý Aleš Juchelka, který většinu času vypadal, že je tam omylem, což působilo nesmírně vtipným dojmem. U kariéry moderátora ale nezůstal. V roce 2017 se dal na politiku jako nestraník za hnutí ANO 2011, předtím byl zastupitel Ostravy za TOP 09. V roce 2022 neúspěšně kandidoval v komunálních volbách. S manželkou Terezou má tři děti, desetiletý syn Oliver ale v roce 2017 zemřel na poruchu nazývanou mukopolysacharidóza neboli Sanfilippův syndrom. „Je to hluboký, celoživotní smutek, ale zároveň je to pro mě naděje, že se jednou tam nahoře potkáme,“ dodal.

Pravdou je, že pořad ESO byl doprovázen také kontroverzí – půvabná a oblíbená Pergnerová si během své nejznámější éry prošla závislostí na drogách, ze které udělala svou životní lekci i zkušenost. Dnes se v televizi jako moderátorka drží dál a je hvězdou zejména tzv. „dokureality“. Teď běží její pořad Ztracená rodina.

Mezi další moderátory, kteří se v pořadu ESO objevili, patřil například Leoš Mareš, během jehož éry se pořadu zdvojnásobila sledovanost, skupina Lunetic, Yemi A.D. nebo Rebeka Partyšová. Pokud marně tápete, kdo to tenkrát byl, poradíme vám. Bylo to vymyšlené dvojče moderátorky Gábiny Partyšové (dnes to ovšem nazývá svým tehdejším uměleckým pseudonymem). 

DO-RE-MI

Kam se hrabou všichni profesionální porotci z hudebních a talentových soutěží. Možná by si tehdy trhali vlasy! Roztomilá a trochu naivní Sabina Laurinová vypadala vedle Pavla Trávníčka vždy skvěle, a tak mohli lovit talenty z ulice. Pořad vysílaný v letech 1998–2004 televizí Nova sklízel neuvěřitelný úspěch. Ten, kdo z amatérských zpěváků vyhrál, dostal nějakou tu elektroniku, později 10 000 Kč. Dříve se tomu říkalo hudební soutěž, později v Superstar už Hvězdná pěchota. Vzhledem k častým reprízám je to takřka jistá ostuda na celý život.

Podobně laděným pořadem na konkurenční televizi Prima byl pořad Carusošou, kde se v roli moderátora rovněž objevoval Pavel Trávníček, ale také Otakar Brousek ml. 

Rozjezdy pro hvězdy

Kdo by si nepamatoval Karla Šípa a pořad Rozjezdy pro hvězdy! Talentované děti měly možnost předvést, co se v nich skrývá. Tady byl ten rozdíl, že ti, kteří zde vystoupili, opravdu něco uměli. Bylo to milé, krásně se na to koukalo a je vlastně obrovská škoda, že už se dnes nic takového nevysílá. Celkem tehdy běželo 84 dílů a název se v různých obdobách ujal pro hospodské kvízy a místní soutěže.

Dokonce operátor T-mobile měl soutěž pro mladé podnikatele a start-upy, které se jmenovala rovněž „Rozjezdy“. Holt, stal se z toho takový kultovní název. Dokonce zde vystoupili například Aneta Langerová, Jana Fabiánová nebo Vlasta Horváth. Někteří se pak vydali do prvních ročníků Superstar, kde získali tu pravou slávu.

A ti, kteří se dříve odvážili do populárního DO-RE-MI, jsou dnes nejspíš rádi, že už se toho o nich moc neví...

Zdroj: redakce, TV Nova, blesk.cz, wikipedia.org, ČSFD

KAM DÁL: Seriál Zákony vlka udělal z Rybové a Majera údajné milence. Stačilo pár slov.

Klíčová slova: