Důvody, proč darovat krevní plazmu

Darováním krevní plasmy můžete zachránit život a podpořit léčbu nemocí. Navíc si odpočtete daň.
  |  Komerční sdělení

Dárcovství krevní plazmy je neocenitelný dar, který může mít výrazný vliv na zdraví pacientů a přispět k pokroku v léčbě různých nemocí. Dobrovolní dárci svým činem pomáhají zlepšovat kvalitu života a poskytovat léčbu těm, kteří ji nejvíce potřebují.

Výhody darování krevní plazmy

Darovat krevní plazmu můžete s mnoha výhodami. V den darování máte nárok na volno v práci či ve škole, jsou vám uhrazeny cestovní náklady a také získáte regenerační odměny. Další výhodou jsou nejrůznější benefity a odměny pro pravidelné dárce.

Společenský přínos – jak pomáhá darovaná plazma?

Darování krevní plazmy je důležitý způsob dobrovolného dárcovství, který může mít pozitivní dopad na zdraví pacientů a společenství jako celek. Zde jsou některé důvody, proč byste mohli chtít darovat krevní plazmu:

  • Záchrana životů: Krevní plazma obsahuje řadu důležitých látek, včetně proteinů, které jsou klíčové pro krevní srážlivost.
  • Léčba nemocí: Krevní plazma se používá k výrobě léků a imunoterapií pro pacienty s různými nemocemi a poruchami, včetně imunodeficiencí, autoimunitních onemocnění a hemofilie.
  • Pomoc při krizových situacích: V případě mimořádných událostí, jako jsou katastrofy nebo pandemie, může být potřeba mnoho krevních produktů.
  • Podpora výzkumu: Krevní plazma je cenný zdroj pro výzkumníky, kteří zkoumají nové léčby a léky. Darování může přispět k pokroku v léčbě různých onemocnění a zlepšení zdravotní péče.
  • Příležitost pomoci: Darování krevní plazmy je příležitostí pro jednotlivce, kteří chtějí pomoci ostatním a poskytnout podporu pacientům v jejich léčbě.
  • Možnost pravidelného dárcovství: Mnozí lidé mohou pravidelně darovat krevní plazmu, což umožňuje udržovat dostatečné zásoby pro pacienty potřebující pravidelnou transfuzi nebo léčbu.

Benefity od zdravotních pojišťoven pro dárce

Dárcovství krevní plazmy má ale i další benefity pro dárce. Ti mohou využívat benefity od zdravotní pojišťovny jako např.:

  • Finační příspěvek na podporu regenerace a zdrací
  • Výhodné cestovní zdravotní pojištění
  • Příspěvek na lázeňskou péči za pravidelné odběry

Možnost odpočtu daní pro dárce

Sleva na dani je rovněž žádanou výhodou všech bezpříspěvkových dárců krevní plazmy. Pokud se vzdáte svého nároku ve výši 900 Kč na finanční náhradu nákladů za darování, získáte nárok na slevu na daních.

Zvýšená finanční náhrada od Europlasma

Pro mnoho dárců je velmi zajímavá finanční odměna, kterou je oceněno vaše úsilí. V letošním roce je navýšená finanční odměna na 900 Kč za odběr.

Europlasma si cení každého dárce a chápe, že dárcovství je časově náročný proces. Proto nabízí zvýšenou finanční náhradu jako formu odměny za dobrovolnictví. Finanční náhrada může být motivujícím faktorem pro pravidelné dárcovství, což je klíčové pro udržení dostatečných zásob krevní plazmy.

Jak darovat krevní plazmu?

Stačí se registrovat jako dárce krevní plazmy ve vybraném centru. Při první návštěvě vyplníte vstupní dotazník, absolvujete kontrolní odběry krve a lékařskou prohlídku. Následně se můžete objednat na další odběr. Pokud jsou vaše krevní testy v pořádku a splňujete další podmínky, nic vám nebrání stát se pravidelným dárcem.

Závěrem

Dárcovství krevní plazmy je nezištný čin, který však může mít dlouhodobý pozitivní vliv na zdraví a životy mnoha lidí. Jako motivaci můžete získat finanční odměnu i mnoho benefitů. Registrujte se a staňte se dárcem i vy. Zachráníte nejeden život a pomůžete dobré věci.